AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Kerstballen tegen kanker

AG-lid Ans Pastoor strijdt met Kerstkringloopwinkel tegen kanker

Door Runa Hellinga

“Kom maar om twee uur, dan is het rustig”, had AG-lid Ans Pastoor gezegd toen we een afspraak maakten voor een interview over haar betrokkenheid bij de tijdelijke Kerstkringloopwinkel op WoenselXL. Maar rustig is een betrekkelijk woord. Zelfs midden op een doordeweekse dag is het een constant komen en gaan van klanten.

De winkel is een initiatief van Team Lekker Belangrijk, dat zich inzet in de strijd tegen kanker. De opbrengt is dit jaar bestemd voor Alpe d’HuZes/KWF, het Longfonds en De Eik, centrum voor leven met en na kanker.
De toevoeging van het Longfonds als doel voor de winkelopbrengst dit jaar kwam er op verzoek van Ans. Dat fonds houdt zich weliswaar niet alleen met kankerbestrijding bezig, maar als astmapatiënt, die sinds enkele jaren ook kampt met een chronische vorm van longontsteking, voelt ze zich ook betrokken bij de andere doelen van de organisatie.

Ans, die een klein jaar geleden lid van AG Eindhoven werd, is al jaren lid van Team Lekker Belangrijk, een groep mensen die oorspronkelijk samen deelnamen aan de Alpe d’HuZes, de beklimming van de Alpe d’Huez met het doel geld op te halen voor het KWF.
Om het de leden financieel mogelijk te maken deel te nemen aan de tocht en om zoveel mogelijk donatiegeld in te zamelen, organiseerde Team Lekker Belangrijk een aantal jaren geleden workshops kerstkransen maken. Dat werd zo’n succes dat mensen spontaan allerlei kerstmateriaal begonnen aan te bieden en het idee van een pop-up-kerstwinkel opkwam.

Inmiddels is die winkel een begrip in Eindhoven. “Maar zo druk als dit jaar is het nog nooit geweest”, zegt Ans. De openingsdag was meteen zo druk dat de voorraden in de winkel vrijwel op waren. Gelukkig brengen mensen steeds nieuwe spullen, maar, zegt ze, we zijn naarstig op zoek naar meer materiaal.

Ze woont in Best, maar kwam via haar dochter die in Amsterdam woont, bij het AG terecht. “Die kreeg een nieuwjaarsbrief van een vriend, en die vriend had het over het AG. Mijn dochter meende dat dat misschien iets voor mij was. Dat was voor mij aanleiding om op de website te kijken.” Inmiddels is ze sinds begin dit jaar lid, en daar heeft ze geen spijt van, zegt ze.

Ans is freelance journaliste. Ze was in de jaren tachtig redactiechef bij de Verenigde Noord-Hollandse Dagbladen, maar besloot na een piketdienst waarbij ze verslag moest doen van een zeer akelig verkeersongeluk dat dit soort nieuwsjagen niet haar vorm van journalistiek was. Ze zei haar baan op ging freelance aan de slag, wat haar de vrijheid gaf om verhalen te schrijven die ze leuk vond en ook meer ruimte voor de zorg voor haar - inmiddels volwassen - vijf kinderen.

De Kerstkringloopwinkel legt, zeker in deze tijd van het jaar, een behoorlijke beslag op de tijd van haarzelf en een aantal andere drijvende krachten. Gratis winkelruimte organiseren, voorraden opbouwen, publiciteit, het schoonmaken van de spullen en het inrichten en bijhouden van de winkel plus de organisatie van 65 vrijwilligers: er komt behoorlijk wat bij kijken.

Het resultaat mag er wezen. Ans zelf vindt dat het er allemaal een stuk minder mooi bij staat dan bij de opening een paar dagen eerder, voor een buitenstaander oogt het allemaal nog steeds als een kerstplaatje, met feestelijke bomen, bakken vol kerstversiering op kleur georganiseerd, een grote collectie kerststallen, kandelaars en andere kerstversiering en in het midden een tafel met feestelijk serviesgoed en zilver.
.
Niet alles wat ze aangeboden krijgen, gaat overigens de winkel in, vertelt Ans. “We krijgen inmiddels ook echt mooie en dure stukken, voorwerpen waar families soms over hebben vergaderd of ze die willen afstaan omdat ze zo tot de familietraditie behoren. We hebben gelukkig mensen die de waarde kunnen inschatten en sommige dingen bieden we direct via Catawiki te koop aan.”
.
De Kerstkringloop wil zo voorkomen dat opkopers massaal hun voorraden komen inslaan om die daarna zelf op Catawiki te koop te zetten, zoals afgelopen jaren wel gebeurde. Om die reden kijkt Ans ook kritisch naar de prijsstelling van mogelijke verzamelaarsobjecten. Een paar fraaie metalen kerstautootjes mogen van haar best een paar euro duurder.

De drukte dit jaar verbaast haar een beetje. Het is het eerste jaar na de beperkingen van corona, maar vanwege de financiële problemen van veel mensen had ze verwacht dat het zo’n storm niet zou lopen. Misschien is het juist daarom zo druk: waar koop je anders mooie kerstballen voor tien cent?

Tijdens de openingsdag draaide de winkel een omzet van ruim 5000 euro, een tiende van de 50.000 euro die Groep Lekker Belangrijk tot 24 december hoopt op te halen. Ook daarna bleef het druk. In het huidige tempo wordt het streefbedrag makkelijk gehaald of zelfs overschreden, als de winkel er tenminste in slaagt voldoende voorraad te houden.

Dus heeft u zelf goede kerstspullen over die u graag wegdoet voor een goed doel? Ze kunnen tijdens openingstijden van de winkel direct worden ingeleverd, te vinden op WoenselXL 328-332 (noordzijde), op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Wel spullen, geen vervoer? Bel of mail dan naar Walther Hoeijmans: 06-53156001 of walther.hms@gmail.com.

Komen kopen mag natuurlijk ook.