AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AG-EOL lezing: De rol en betekenis van de Schorpioen in het oude Egypte

J.G. KOEK

Dinsdag 29 sep 2020
Meerlezaal - 20.00 uur

Aanmelden tot 29 september 18.00 uur

Leden van het AG, EOL en NKV:  Gratis
Niet-leden:    €10,00

In verband met het Corona protocol
kunt u alleen vooraf via iDeal betalen.

Aanmelden online lezing:

Aanmelden tot 29 september 18.00 uur

Toegangsprijs online:   € 10,00
Leden AG, NKV,  EOL     €   2,00

 

Over de lezing:
Vanaf de Predynastieke Tijd tot in de Griek-Romeinse Tijd komen er amuletten voor in de vorm van een schorpioen. Weliswaar niet in grote aantallen maar toch dringt zich de vraag op waarom mensen zich met schorpioenen sieren, terwijl dit toch niet als eerste voor de hand ligt.

Vanaf het Nieuwe Rijk verschijnen er stèles waarop de schorpioenen als vijanden worden gezien en door goden zoals Horus en Bes worden bestreden. Ze houden gevaarlijke dieren, waaronder de schorpioen, vast in hun handen en staan op krokodillen. Ook wordt de schorpioen veel afgebeeld op de scènes van de cultusloop van de farao, die vaak in verband staan met het sed-feest, het ‘vernieuwingsfeest’ van de farao.

Al deze voorbeelden worden besproken en getracht zal worden om de betekenis van de schorpioen in het oude Egypte te duiden. Tevens komt de rol van de godin Serket aan de orde.

Over de spreker
J.G. (Jan) Koek is voorzitter Mehen, Studiecentrum voor het Oude Egypte.
 

Online bijeenkomsten
Informatie over hoe men vanuit huis via internet een AG-lezing kan volgen, vindt u hier: AG-Online presenteren en vergaderen

Zorg er in ieder geval voor dat u de gratis zoom.us app op computer, met camera en microfoon, of smartphone heeft gedownload.
U bent welkom deel te nemen aan AG-lezing online. Als u zich aanmeldt met de aanmeldknop boven aan deze pagina, dan versturen we de Zoom inlogcode kort na de sluiting van het aanmelden.