AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Kopenhagen

KOPENHAGEN

Bewerking van het toneelstuk Copenhagen door Michael Frayn.
Spel en regie: Thomas Kok en Leo Kuipers
Locatie: AG Meerlezaal
Het stuk duurt 1.30 uur zonder pauze

TOELICHTING

Werner Heisenberg, atoomwetenschapper en eerst verantwoordelijke voor de constructie van een nazi-nucleair wapen, reist in 1941 naar bezet Kopenhagen om zijn leermeester en vriend (vanaf 1924) Niels Bohr te spreken. Deze historische ontmoeting loopt bepaald niet naar wens en in de jaren daarna, tot ver na hun beider overlijden (Bohr 1962, Heisenberg 1976) ontstaat een heftige, politiek en moreel hoogst relevante discussie over de vraag wat Heisenberg nu precies had willen bespreken met Bohr.
Michael Frayn heeft dit historische gegeven verwerkt in een boeiend stuk waarin hij het ‘onzekerheids-principe’ van Heisenberg knap spiegelt in de ambiguïteit van deze ontmoeting en de tweeslachtige bedoelingen van de twee botsende persoonlijkheden.
De voorstelling is zodanig bewerkt dat deze nóg meer is  toegespitst op de karakters Heisenberg en Bohr.
Het stuk gaat over ethiek en morele dilemma’s: de toepassing van wetenschappelijke kennis (atoomwapens), maar ook over de relatie leermeester/leerling, over vriendschap en de vertroebeling daarvan ten gevolge van de politieke context en de loop der dingen, over motivatie en de gelaagdheid daarvan...
Het is géén gemakkelijk  stuk...maar uitdagend, voor ons, voor u! Wij wensen u veel plezier.

In Nederland was er een reeks voorstellingen in 1999 bij het Noord Nederlands Toneel met Bram van der Vlugt als Niels Bohr. Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Van der Vlugt was in 2009 een reprise van het stuk te zien als productie van het Nationale Toneel. Daarin speelt Stefan de Walle de rol van Heisenberg. Deze productie kreeg de Toneel Publieksprijs 2009. Kopenhagen werd in augustus en september 2010 wegens succes nogmaals gespeeld door het Nationale Toneel, exclusief in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

 

PREMIÈRE
Zaterdag 28 april 2018
Meerlezaal, 20.00 uur

MATINEE geannuleerd
Zondag 29 april 2018

AVONDVOORSTELLING
Maandag 30 april 2018
Meerlezaal, 20.00 uur
Maaltijd vooraf!

Toegangsprijs (aspirant-)leden: € 13,50, niet-leden € 15,00