AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

EXCURSIE

OPERA LA TRAVIATA
in Düsseldorf

Vrijdag 25 oktober 2019
Vertrek 15.00 uur
  

Vertrek om 15.00 uur van de parkeerplaats Genneperparken aan de Anton Coolenlaan in Eindhoven (naast het zwembad en de ijsbaan).
Na aankomst in Düsseldorf is er tijd voor een wandelingetje door de stad en om ergens iets te gaan eten in een restaurant naar eigen keuze.

De opera La Traviata (de verdoolde, of de dolende)
Opera in drie bedrijven van Giuseppe Verdi (1813-1901).
Libretto van Francesco Maria Piave.
Naar “La Dame aux Camélias” van Alexandre Dumas fils. (1848).
Première: Venetië 1853.
Plaats en tijd van handeling: Parijs 1850.

Plot
Alfredo verklaart Violetta, een bekende en rijke Parijse courtisane, zijn oprechte liefde en geeft haar een cameliabloem. Maar zij raadt hem aan zijn geluk elders te zoeken, omdat zij een leven leidt buiten de geordende samenleving waarin hij thuishoort. Toch weet Alfredo haar liefde te winnen en samen gaan ze in een landhuis buiten Parijs wonen en zijn zeer gelukkig. Als Alfredo op een dag naar de stad is, krijgt Violetta bezoek van Alfredo’s vader, Giorgio Germont, die haar probeert over te halen van Alfredo af te zien, omdat anders zijn dochter, door het schandaal dat Alfredo samenwoont met een courtisane, geen goed huwelijk zal kunnen sluiten. Na veel innerlijke strijd geeft Violetta toe en schrijft Alfredo, voor haar vertrek, een afscheidsbrief. Alfredo gaat naar Violetta op zoek en vindt haar uiteindelijk terug bij haar vriendin Flora en dan beledigt hij haar op een feest in het bijzijn van haar vrienden. Iedereen, ook zijn vader, keert zich tegen hem. Wanneer Violetta door tuberculose ziek op bed ligt stormt Alfredo, door zijn vader op de hoogte gebracht van haar opoffering, bij haar binnen om vergiffenis te vragen. Ook zijn vader komt binnen om het paar zijn zegen te geven, maar Violetta sterft.

Er zijn slechts drie personages die het verhaal dragen en het is daardoor een ongewone opera voor die tijd en de meest intieme die Verdi heeft gecomponeerd. De muziek ligt gemakkelijk in het gehoor. Er is geen ouverture en de melodieën geven goed uitdrukking aan de innerlijke gevoelens, met veel drama in Violetta’s scènes, vooral in die met vader Germont, waarin vijandigheid langzaam omslaat in wederzijds begrip.
La Traviata gaat in feite over het vermogen van een vrouw om lief te hebben en daarnaast ook leert haar verstand te gebruiken.

Verdi wordt beschouwd als Italië’s grootste componist. Hij heeft 14 opera’s gecomponeerd tussen 1849 en 1892. La Traviata is zijn achtste. Hiermee kreeg hij ook veel succes en grote roem buiten Italië, waardoor er opdrachten kwamen van operahuizen, zoals b.v. voor Parijs “Don Carlos” , St. Petersburg “La forza del destino” en “Aïda” voor de opening van het Suezkanaal in 1871. Door de vrijheidslievende geest van zijn eerste opera’s kreeg Verdi een speciale plaats in de harten van de Italianen. La Traviata is wereldwijd nog steeds de meest opgevoerde opera.

Het verhaal van Dumas werd o.a. ook gebruikt in de film “Camille” met Greta Garbo, een ballet “Marguérite et Armand” voor Margot Fonteijn en Rudolf Nurejev en Zeffirelli’s film over de opera zelf.

Personages
Violetta Valéry: sopraan
Alfredo Germont: tenor
Giorgio Germont: bariton
Flora: mezzosopraan

 

Hanna van Stratum