AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

literaire kring

HUBERT LAMPO
De komst van Joachim Stiller
dinsdag 18 sep 2018
Balkonkamer- 19.30 UUR
 


Alleen toegankelijk voor AG-leden.
Toegangsprijs: €5,00

Het voorbije seizoen werd met een heel boeiende dubbel presentatie afgesloten. De Indische romans van Hella Haasse werden door Vivian de Poorter en Paul de Leeuw van heel verschillende kanten belicht.

Het nieuwe seizoen beginnen we met een Vlaamse roman, 'De komst van Joachim Stiller' van Hubert Lampo (1920-2006). Met dit in 1960 verschenen boek verwierf Lampo grote bekendheid. Tijdens zijn leven verschenen er al 44 drukken en talloze vertalingen. Hoogst waarschijnlijk heeft het boek op de leeslijst van uzelf en die van uw klasgenoten op de middelbare school gestaan.
Lampo kan worden beschouwd als de grondlegger en belangrijkste vertegenwoordiger in het Nederlandse taalgebied van het magisch-realisme. Deze stroming wordt gekenmerkt door het realistisch weergeven van boven natuurlijke verschijnselen. Deze worden op een zeer subtiele manier het verhaal ingebracht en pas na verloop van tijd door de lezer opgemerkt.
In deze roman wordt een schrijver-journalist in zijn rustige bestaan steeds vaker verstoord door onverklaarbare verschijnselen die zijn gekoppeld aan de naam Joachim Stiller. Deze naam wordt een obsessie voor hem. Bij een doktersbezoek brengt de arts een herinnering uit de Tweede Wereldoorlog bij hem terug. Daarin ziet hij een Amerikaanse soldaat met die naam sterven bij een bominslag op een tram die hij zelf net heeft gemist. Maar pas op het eind van het boek ontvangt hij een brief van Joachim Stiller waarin hij meedeelt dat hij hem bij het Zuidstation wil ontmoeten. Daar wordt Stiller overreden op maar een paar meter van de journalist. En dan blijkt het lichaam ook nog mysterieus uit het mortuarium te verdwijnen.
Voor de journalist eindigt het verhaal toch heel goed, hij ontmoet dankzij deze gebeurtenissen de vrouw van zijn leven en wordt een gelukkige aanstaande vader.
Terwijl Lampo zelf zeer werd geprezen door verschillende overheidsinstellingen en een eredoctoraat van Université Stendhal in het Franse Grenoble kreeg, begon de kritische lezer zich in zijn latere werk steeds meer te storen aan de wat onhandige stijl en het mystieke effectbejag.

Als u een keer een bijeenkomst van de Literaire Kring wilt bijwonen, dan graag aanmelden via bovenstaande knop.