AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AG-NKV lezing door Liesbeth Claes

 Liesbeth Claes

Een denarius met de beeltenis van de Romeinse keizer Trajanus.
(Foto: PAN, nr. 34536, 2019)

 

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

Munten voor de veilige overtocht

Maandag 8 maart 2021
AG-online - 20.00 uur


Toegangsprijs AG-online:  € 10,00
Leden AG, NKV, EOL: gratis

Betaling vooraf via iDeal.

Munten voor de veilige overtocht:
een Romeinse votiefvondst bij de Aabeek (Noord-Brabant) [NIEUW!]
In 2018 deden twee broers de ontdekking van hun leven. Na reconstructiewerkzaamheden van de oude rivierbedding van de Aabeek vonden ze met hun metaal detectoren meer dan 100 Romeinse munten, waaronder vier perfect bewaarde denarii. Daarnaast kwamen ook een haarspeld en een ringetje naar boven.
Nadat ze hun vondst melden aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, besluit deze laatste een opgraving van de vindplaats te organiseren. Na de opgraving en gedetailleerd onderzoek werd het duidelijk dat de munten en andere voorwerpen als offers nabij de Aabeek gedeponeerd waren.

De spreker zal in deze lezing ingaan op deze bijzondere vondst als ook de bredere context errond schetsen. Zelf was de spreker bij het onderzoek van de votiefvondst betrokken als numismatisch specialiste. De volledige rapportage over de muntvondst is nog niet gepubliceerd.
De lezing zal allereerst ingaan op wanneer het offergebruik begon en wanneer het stopte, welke munten er gevonden zijn en wat deze muntvondst ons kan vertellen over de muntcirculatie te Nederland in de Romeinse tijd. Daarna belicht de lezing het offergebruik in de Grieks-Romeinse Oudheid en de heiligheid van water voor de antieke mens. Aan de hand van vergelijkende voorbeelden uit Europa, maar ook uit Nederland wordt duidelijk gemaakt waarom we deze muntvondst identificeren als een votiefoffer. Ten slotte vraagt de lezing zich af of de schijnbare selectie van muntafbeeldingen in deze muntvondst een bepaalde religieuze betekenis heeft, hoe uniek deze afbeeldingsselectie is, en hoe deze misschien zelfs teruggrijpt naar nog oudere voorouderlijke gebruiken.


Over de spreker
Liesbeth Claes is universitair docent, sectie Oude Geschiedenis, Universiteit Leiden.

Online bijeenkomsten
Informatie over hoe men vanuit huis via internet een AG-lezing kan volgen, vindt u hier: AG-Online presenteren en vergaderen

Zorg er in ieder geval voor dat u de gratis zoom.us app op computer, met camera en microfoon, of smartphone heeft gedownload.
U bent welkom deel te nemen aan AG-lezing online. Als u zich aanmeldt met de aanmeldknop boven aan deze pagina, dan versturen we de Zoom inlogcode kort na de sluiting van het aanmelden.


Deel deze pagina op uw sociale media