AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

NKV: Grieks-Romeinse beschaving

Lina van 't Wout
Geloofden de Grieken in hun goden?
[Examenlezing]

Donderdag 14 jan 2021
Meerlezaal - 20.00 uur
 

Aanmelden tot 14 januari 18.00 uur

Leden van het AG, EOL en NKV: Gratis
Niet-leden:                                   €10
In verband met het Corona protocol
kunt u alleen vooraf via iDeal betalen.


Zoals het AG-bestuur op 14 oktober heeft bericht is conform de Coronarichtlijnen ons gebouw in ieder geval de komende veertien dagen gesloten.
Daarom zullen de AG-lezingen voorlopig alleen online plaatsvinden.
U kunt zich wel opgeven voor de Zaal-versie van de lezing (dan bent u verzekerd van een plaats in de zaal, mocht de zaal weer open gaan) maar tot nader order zullen we uw reservering omzetten naar Online.

Aanmelden online lezing:

Aanmelden tot 14 januari 18.00 uur

Toegangsprijs online:   € 10
Leden AG, NKV, EOL: gratis

 

Over de lezing
In Euripides’ Bacchae komt Pentheus’ ongeloof dat hij in Dionysus met een god te maken heeft hem op een gruwelijke straf te staan. Hoe ongewoon is het eigenlijk dat Pentheus sceptisch is met betrekking tot de aanwezigheid van een god in zijn directe omgeving? In deze lezing volgen we sporen van scepsis over het bestaan, de aard, en de macht van goden in de Griekse oudheid, van Aristophanes en Euripides tot Herodotus, van Plato en Euhemerus tot de inscripties die in Epidaurus getuigen van de wonderen die Asclepius verricht. We kijken in detail naar de aard van de verschillende twijfels die in deze teksten geformuleerd worden, en naar hoe deze zich verhouden tot de praktijk en beleving van religie in het dagelijks leven.


Over de spreker
Lina van 't Wout is classica en oudhistorica.

Online bijeenkomsten
Informatie over hoe men vanuit huis via internet een AG-lezing kan volgen, vindt u hier: AG-Online presenteren en vergaderen

Zorg er in ieder geval voor dat u de gratis zoom.us app op computer, met camera en microfoon, of smartphone heeft gedownload.
U bent welkom deel te nemen aan AG-lezing online. Als u zich aanmeldt met de aanmeldknop boven aan deze pagina, dan versturen we de Zoom inlogcode kort na de sluiting van het aanmelden.