AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Literaire Kring: geen doorsnee club

Nederlands indië

Nederlands-Indië is een populair thema in de literaire kring
Foto: © Tropenmuseum


Een doorsnee boekenclub kun je de literaire kring van AG-Eindhoven niet noemen. Niet alleen staan er altijd literaire klassiekers op het programma, iedere bijeenkomst begint bovendien met een diepgaande inleiding over het gelezen werk en de schrijver. "De helft van die inleidingen wordt gegeven door mensen van buitenaf, vaak lectoren die gespecialiseerd zijn in een bepaald onderwerp, de andere helft door een van onze leden", zegt cultuurwetenschapper en voormalige docente Nederlands Vivian de Poorter.

Samen met Paul de Leeuw leidt De Poorter sinds enkele jaren de literaire kring die in 2007 ontstond. "Uitgangspunt waren en zijn klassieke Nederlandse literatuur en klassiekers uit de wereldliteratuur die in Nederlandse vertaling verkrijgbaar zijn", zegt ze. Dat betekent dat Nederlandse schrijvers en dichters als Vestdijk en Slauerhoff weer uit de kast komen, maar ook Kafka en Zola. Beiden vinden het belangrijk dat er boeken uit verschillende taalgebieden op het programma staan. "Vroeger ging het echt om oude klassiekers, maar tegenwoordig komen ook moderne klassiekers aan bod", zegt De Poorter. Serieuze literatuur is wel het uitgangspunt. "Lichtvoetige kost is het nooit echt."

De literaire kring is overigens niet de enige literaire activiteit van het AG. Sinds vier jaar bestaat er een aparte leesgroep die de werken van literaire Nobelprijswinnaars leest. Daarbij gaat het niet alleen over de boeken zelf, maar ook de achtergronden en de beweegredenen van het Nobelcomité om juist dit werk uit te kiezen. Alleen de literaire lezingen, waarbij iedere maand een schrijver wordt uitgenodigd, zijn sinds de uitbraak van corona nog niet hervat.
Deelnemers aan de literaire kring moeten in meer geïnteresseerd zijn dan alleen romans, want de gedegen inleidingen over de schrijver en zijn achtergrond maken een belangrijk deel van de bijeenkomst uit. De Leeuw, die zeer geïnteresseerd is in Indonesië, heeft een inleiding over Pramoedya Ananta Toer gegeven. “Literatuur met als thema Nederlands-Indië is geliefd bij de deelnemers van de literaire kring”, zegt hij.
De Poorter verzorgde onder meer een inleiding over W.F. Hermans en samen met De Leeuw over Hella Haasse, maar wil dit jaar aandacht besteden aan de Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa. "Ik hou erg van het Portugese en Spaanse taalgebied en Zuid-Amerika heeft zeer boeiende schrijvers" zegt ze. Llosa was behalve schrijver ook politiek actief. "Maar ik concentreer me op zijn schrijverschap", zegt De Poorter.
Daarnaast is er alle ruimte voor discussie. "We organiseren geen lezingen, maar interactieve bijeenkomsten. Daarom is het aantal deelnemers ook beperkt. Het zijn vaak boeiende gesprekken, vooral als het over poëzie gaat. Als we een dichter bespreken, lezen we niet een hele bundel, maar focussen op enkele gedichten. Dan zie je dat mensen daar vaak echt uitgesproken ideeën over hebben."

De literaire kring organiseert zeven bijeenkomsten per jaar, één maal in de zes weken op een dinsdag.
Eind september stond Slauerhoff op het programma, met een inleiding van Vivian de Poorter. Op 3 november verzorgen schrijver Willem Jan Otten en dr. Sigrid Coenradie een inleiding op de boeken van de Japanse schrijver Shusaku Endo. Vaste deelnemers betalen 25 euro per jaar. AG-leden die een keer willen deelnemen zijn ook welkom en betalen dan 5 euro. Niet lid en toch geïnteresseerd? Meldt u dan aan als kennismaker en neem twee maanden deel aan deze en andere AG-activiteiten.

Door Runa Hellinga