AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

literaire kring

Debuut Louis P. Boon. Kenmerkend voor zijn oeuvre en hoe hij in het leven stond, vol mededogen voor verschoppelingen in een grote stad.

LOUIS PAUL BOON

"De voorstad groeit'

dinsdag 28 september 2021
Balkonkamer - 19.30 UUR

* Onder voorbehoud corona-versoepelingen


Toegangsprijs belangstellenden: €15; AG-leden: €5;
leden Literaire Kring: gratis met kortingscode LK2122

Inleiding door John Durinck (AG-lid):

De voorstad groeit is het debuut uit 1942 van de grootse Belgische schrijver Louis Paul Boon (1912 – 1979). Het boek is kenmerkend voor zijn hele oeuvre en de manier waarop hij in het leven stond, vol mededogen voor de verschoppelingen, deze keer in een buitenwijk van een grote stad.
Het is een ‘coming of age’ van een hele straat, waarin zeven arme en twee ‘rijke’ gezinnen wonen.

We volgen de meisjes en jongens die al dan niet deugen, een gezin stichten en kinderen krijgen.
De huisjes van de arme mensen worden afgebroken en daarvoor in de plaats komt een woonblok met zelfs een café; de voorstad groeit!
Centraal staan twee vriendinnen die we een jaar of dertig van nabij meemaken. Daarnaast maken we kennis met de lotgevallen van een socialist geworden onderwijzer, een gehandicapte kunstschilder en zijn engelachtig model, een avonturier, een soldaat die blind van het front terugkomt en nog vele anderen. Voor sommigen komt er een ontijdige dood, omgeven met mysterie.
Ook met de rijke mensen loopt het vaak niet goed af. De dochter van de baron uit het kasteeltje in de buurt trouwt ongelukkig met een rijkeluiszoontje die oorlogswinstmaker wordt.

De ellende waarin de arme mensen leven, bolt op en er breken twee volksopstanden uit, mede gericht tegen de OW-er, waarbij vier mensen gedood worden, waaronder een gendarme.
Om de spanning er in te houden vermeld ik hier nog niet hoe een en ander verloopt.

Het boek is zeer representatief voor Boons oeuvre en toegankelijker dan zijn veelgeprezen maar moeilijke dubbelroman ‘De Kapellekensbaan’ en ‘Zomer te Termuren’.

De Voorstad Groeit is een sociale roman en je kunt genieten van de prachtige Belgicismen, ook al zult ge ze niet meteen allemaal herkennen.