AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Filosofie lezing - Meerlezaal en AG-online

Dries Schellekens

Charles Vergeer 

 

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

CHARLES VERGEER
Vrijheid in corona tijd
Donderdag 13 augustus 2020
Meerlezaal - 20.00 uur
 


Toegangsprijs zaal: €10
AG-leden en studenten: Gratis
In verband met het Corona protocol
kunt u alleen vooraf via iDeal betalen.

Aanmelden online lezing:

Toegangsprijs online: € 0

Over de lezing
Vrijheid gold als hét kenmerk van het Westen. Sinds Marathon en Salamis weerstond de Atheense democratie de Aziatische despotie. Maar zo zit dat niet.
Vrijheid speelde in Europa maar een korte rol, tussen Hegel men Sartre. Vlak voor die periode had Kant laten zien dat vrijheid elk fundament ontbeerde en derhalve vrijheid in zijn ‘ Kritik der reinen Vernunft ‘ geen plaats gegund. Alleen als postulaat van het handelen kreeg de vrijheid weer toegang tot het denken. Of beter nog, niet zozeer tot het denken als wel tot het doen. Dit leidde bij enkele grote denkers tot aberraties: zoals van Heidegger tot Hitler en van Sartre tot Mao?

Bij moderne filosofen, Hannah Arendt, Susan Sontag, Michel Foucault, Giorgio Agamben - die ik alle vier aandacht zal geven - komen andere, hardere fundamenten van vrijheid ter sprake. Bij Foucault zijn dat macht en discipline, met name over het lichaam en de gezondheid. Bij Agamben is dat de noodtoestand die alle vrijheid opgeschort heeft ter wille van de veiligheid. Safety first!

Vier golven spoelden over ons begrip vrijheid: mei ‘68, de val van de muur in ‘89, 9/11 in 2001 en de corona crisis van 2020. 

Over de spreker
Charles Vergeer studeerde filosofie en promoveerde bij Cornelis Verhoeven op een studie over Heraclitus. Hij doceert filosofie en ethiek aan de Fontys Hogescholen te Eindhoven, geeft vele lezingen over filosofische onderwerpen en publiceerde, zowel in het tijdschrift ‘Filosofie’ als in boekvorm.
In het komende AG-filosofieseizoen begeleidt hij wederom een studiegroep, die deze maal het thema heeft  ‘Marx versus Hegel’.

 

Online bijeenkomsten
Informatie over hoe men vanuit huis via internet een AG-lezing kan volgen, vindt u hier: AG-Online presenteren en vergaderen

Zorg er in ieder geval voor dat u de gratis zoom.us app op computer, met camera en microfoon, of smartphone heeft gedownload.
Als u zich aanmeldt met de aanmeldknop boven aan deze pagina, dan versturen we de Zoom inlog code kort na de sluiting van aanmelden.