AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Filosofie in Eindhoven

Ook dit jaar is april weer de maand van de filosofie.
Aansluitend bij het thema Weerloos & Waardevol bieden Boekhandel Van Piere en het AG Eindhoven, met ondersteuning van de Wijsgerige Kring, een programma aan van drie lezingen.


Wat staat er op het programma?

 

Vrijdag 31 maart 19.00 uur
Boekhandel Van Piere

Nieuwe Emmasingel 48, Eindhoven

Thijs Lijster

Dr. Thijs Lijster is als universitair docent kunst- en cultuurfilosofie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.Tijdens deze lezing vertelt hij over zijn boek ‘Wat we gemeen hebben – een filosofie van de meenten.’

"De economische crisis, de pandemie en de klimaatcatastrofe hebben een deuk geslagen in onze (neoliberale) zelfbeeld als autonome individuen. Overal klinkt de roep om meer ‘gemeenschapszin.’ Maar wat verbindt ons eigenlijk?"

 

Vrijdag 14 april 19.00 uur
Boekhandel Van Piere

Nieuwe Emmasingel 48, Eindhoven

Eva Rovers

Eva Rovers is kunsthistorica en auteur. Tijdens deze lezing vertelt zij over haar boek ‘Nu is het aan ons – oproep tot echte democratie.’

"Politiek moet je niet te veel aan politici overlaten. Daar zijn onze problemen namelijk te complex voor. Vooral een veelkoppig monster als klimaatverandering vraagt om een veelkoppige aanpak."

Rovers laat zien dat burgers cruciaal zijn voor het oplossen van de grootste uitdagingen van deze tijd.

 

Vrijdag 21 april 19.30 uur
AG Eindhoven

Parklaan 93, Eindhoven

Daan Oostveen

Dr. Daan Oostveen is filosoof, en als religiewetenschapper verbonden aan de Universiteit van Utrecht. In het eerste deel van zijn lezing geeft hij zijn beschouwing over de toekomst van de geesteswetenschappen.

"Hoewel veel mensen de waarde van de geesteswetenschappen, de studie van filosofie, muziek, literatuur, taal, geschiedenis en kunst in principe direct zouden beamen, lijkt die waardering zich niet altijd om te zetten in de praktijk."

In het tweede deel van zijn lezing reflecteert Oostveen aan de hand van enkele stellingen op het werk van Eva Rovers en Thijs Lijster, om zo de overkoepelende thema’s van de drie lezingen samen te brengen.

 

Praktische informatie

De entreeprijs voor alle drie de lezingen bedraagt € 20,00.
De entreeprijs voor een enkele lezing bedraagt € 7,50.
Aanmelden kan via de evenementenpagina van Boekhandel Van Piere; klik hier.