AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AG-Filosofie zomerdag

Lieke Asma en Jurriën Hamer
DE VRIJE WIL: EEN MYTHE?

Woensdag 27 juli
10.30 - 16.30 uur
Meerlezaal

 

AG-filosofie-zomerdag met Lieke Asma en Jurriën Hamer over de vraag: bestaat de vrije wil? Beiden waren genomineerd voor de Socratesbeker 2022 voor het beste filosofieboek, die uiteindelijk aan Hamer werd toegekend                                          

Neurobiologen en psychologen hebben haar dood verklaard, maar voor veel filosofen blijft zij de hoeksteen van de moraal: de vrije wil. Twee jonge filosofen zetten hun tanden in dit complexe thema en haalden daarmee de short-list voor het beste filosofieboek van 2021: Lieke Asma met haar boek Mijn intenties en ik en latere prijswinnaar Jurriën Hamer met Waarom schurken pech hebben en helden geluk.

Op zoek naar een goede omschrijving van wat de vrije wil precies is, stuit Lieke Asma op onjuiste aannames bij neurobiologen, maar ook bij collega-filosofen. Jurriën Hamer gelooft ook dat het begrip van de vrije wil onvermijdelijk is, maar signaleert dat het meer kwaad doet dan goed. Het wordt veelal gebruikt om mensen onnodig op hun kop te zitten, te veroordelen, of zelfs te streng te straffen.

Beide auteurs komen hun gezichtspunten verhelderen tijdens deze filosofie-zomerdag bij AG Eindhoven. Ze worden ingeleid door Pouwel Slurink, al vele jaren begeleider van filosofiegroepen bij het AG.

De lezingen vinden plaats voor en na een uitgebreide broodjeslunch. Na de middagthee is er een algemene discussie met en tussen de sprekers, waar de standpunten kunnen worden genuanceerd en aangescherpt. De dag wordt afgesloten met een gezellige borrel.

Deze AG-filosofiezomerdag wordt georganiseerd door AG-Eindhoven, in samenwerking met Boekhandel Van Piere en gesteund door de Wijsgerige Kring Eindhoven. Iedereen is van harte welkom.Tijdig inschrijven met bovenstaande aanmeldknop is wenselijk.

 

  

Deel deze pagina op uw sociale media