AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AGora-NGIZ lezing: Geopolitiek

IAmmar Meleki

Dr. Ammar Maleki

  

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

AMMAR MALEKI
Iran na de liquidatie van Soleimani

Dinsdag 4 februari 2020
Dommelzaal AG - 20.00 uur
 


Toegangsprijs is € 5,00 

De lezing is in het Engels

 

Over het onderwerp:
De recente liquidatie door de Amerikanen van de vooraanstaande generaal Qasem Soleimani betekende het begin van een kettingreactie, die heeft geleid tot oplopende spanningen in het Midden-Oosten een tragische vliegramp en onrust in Iran zelf. 

Soleimani was de architect van de militaire expansie van Iran in de buurlanden Irak, Syrie en Libanon, maar hij had ook met de Verenigde Staten en bondgenoten samengewerkt in de strijd tegen IS. 

Voor het regime van de ayatollahs betekende Soleimani’s dood en de daaropvolgende vliegramp, veroorzaakt door een Iraanse raket, en demonstraties tegen hun incompetente bewind ernstig gezichtsverlies. Het is de vraag hoe zij dat zullen doorstaan. Het bewind is er niet in geslaagd een eind te maken aan corruptie en vriendjespolitiek en verkeert in economisch zwaar weer.

 

Over de spreker:
Ammar Maleki
is afkomstig uit Iran. Hij zegt van zich zelf: “Moreover, I am a pro-democracy activist and political analyst of Iranian politics.
(See my interview with the Tilburg University Magazine, UNIVERS)” 

Dr. Ammar Maleki werkt als onderzoeker en docent aan de Tilburgse Universiteit en houdt zich bezig met vergelijkend politiek onderzoek en de mogelijkheden van democratisering. Zijn vader was een vooraanstaand mensenrechtenactivist, die jarenlang gevangen zat. Zelf kan Maleki niet naar Iran terugkeren. Hij is commentator voor het Farsi-programma van de BBC.

Hij is director of the research Group for Analysing and Measuring Attitudes in IRAN.