AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Kom kennismaken met...

Marijke Schermer

Deze lezing is mede mogelijk gemaakt door:

Marijke Schermer


Donderdag 30 januari 2020
Meerlezaal, 20.00 - 22.00 uur
 Toegang voor AG-leden:   €5
Toegang voor niet-leden: €12

Marijke Schermer (1975) is opgeleid aan de toneelschool, maar na haar diploma is zij nooit als actrice op de planken verschenen. Zij schreef toneelstukken die in vele talen vertaald zijn en drie romans: ‘Mensen in de zon’ (2013), ‘Noodweer’ (2016) en ‘Liefde, als dat het is’ (2019).

‘Mensen in de zon’
Met een tegelijkertijd genadeloze, empathische en humoristische kijk op haar personages, weeft Schermer moderne levens ineen tot een psychologisch intens scherp portret van een generatie.

‘Noodweer’
Van heel nabij laat Marijke Schermer de lezer getuige zijn van de twijfel en wanhoop van een veertigjarige vrouw. Emilia en Bruch zijn verhuisd naar de provincie en hebben als gezin een veilige cocon gebouwd. Die cocon wordt niet alleen bedreigd door Emilia’s geheim, maar ook door
het stijgende water dat hun buitendijkse huis bereikt.
Noodweer is een scherp en meedogenloos portret van iemand die weigert om zich door een trauma in de luren te laten leggen.

‘Liefde als dat het is’
Een speurtocht naar wat het is en hoe het moet: samenzijn, een individu zijn in het collectief van het gezin, leven buiten het gebeitelde verband. Schermer grijpt de lezer bij zijn oor en sleurt hem het verhaal door, dicht op de huid van haar personages. ‘Liefde als dat het is’ gaat over de vele versies van de liefde: puberromantiek, vriendschap, lust, tot de dood ons scheidt en de intensiteit van het moment. Een modern verhaal over een eeuwig onderwerp.

De recensies zijn over het algemeen lovend. Zo kreeg haar laatste roman het maximale aantal sterren van NRC.
In Trouw van 14 december 2019 staat een interview met Marijke Schermer. Klik hier voor het interview.Henk de Graaf