AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AG-lezing Gezondheid

Mark Beumer

Drs. Mark Beumer

 

 

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

Tempelslaap in de Late Oudheid

Donderdag 9 dec 2021
AG-online
Aanvang    -    20.00 uurOver de lezing
Ook in de oudheid richtten zieken zich in  eerste instantie tot artsen. Maar als die de patiënt niet konden helpen, had deze keuze uit diverse alternatieven. Het populairste was de tempelslaap, een genezingsritueel waarbij de zieke een specifieke god zoals Asklepios en Hygieia verzocht hem te genezen.

Na diverse voorbereidende riten sliep de patiënt ’s nachts in de tempel. De goden verschenen in zijn droom en maakten hem beter, bijvoorbeeld via aanraking. Als de patiënt ’s ochtends genezen wakker werd, toonde hij uiteraard zijn dankbaarheid aan de goden.

Hoe ging het christendom hiermee om? Nam het dit ritueel direct of indirect over?


Over de spreker
Drs. Mark Beumer (1978) studeerde Geschiedenis aan de Radboud Universiteit en behaalde zijn Master Oude Geschiedenis in 2008 met een scriptie over de godin Hygieia van gezondheid. Sinds oktober 2021 is Mark als promovendus verbonden aan de Karelsuniversiteit te Praag.

Online bijeenkomsten
Informatie over hoe men vanuit huis via internet een AG-lezing kan volgen, vindt u hier: AG-Online presenteren en vergaderen

Zorg er in ieder geval voor dat u de gratis zoom.us app op computer, met camera en microfoon, of smartphone heeft gedownload.
U bent welkom deel te nemen aan AG-lezing online. Als u zich aanmeldt met de aanmeldknop boven aan deze pagina, dan vindt u de Zoom inlogcode in het e-ticket in de bevestigings-mail.Deel deze pagina op uw sociale media