AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

De biologische klok, slaapritme en obesitas

Johanna Meijer

Joke Meijer

 

 

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

JOKE MEIJER
De biologische klok, slaapritme en obesitas

Donderdag 19 sep 2019
Meerlezaal - 20.00 uur
 

Toegangsprijs: €15
AG-leden, leden VVAO en studenten krijgen €10 korting: prijs €5

Over de lezing:
Een goed functionerende biologische klok heeft een robuust ritme en zorgt voor grote verschillen in slaap-waakritmes, temperatuurritmes, hormonale ritmes, ritmes in enzymniveaus, en in genexpressie door het hele lichaam.
Werkt die klok minder goed en vlakken de ritmes af, dan kan dat leiden tot gezondheidsschade. Wanneer er te veel uit de maat wordt gespeeld, neemt de kans op overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en Alzheimer toe. De biologische klok stuurt behalve het centrale zenuwstelsel ook alle organen en weefsels aan. Hij is als het ware de dirigent die iedereen in de maat laat spelen; overdag snel, 's nachts langzaam. Hoe deze biologische processen met ons slaap gelieerde gedrag samenhangen zal worden besproken.

Over de spreker:
Prof.dr. Joke Meijer is als hoogleraar Neurofysiologie verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum en ook gasthoogleraar aan de Universiteit van Oxford. Haar onderzoeksgebied is dat van de biologische klok en daarmee samenhangende biologische processen en ons gedrag.