AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Literaire Lezing met diner door

Mieke Tillema

Ida Simons
Pianiste, schrijfster, overlevende

 

 

MIEKE TILLEMA
over haar biografie
van Ida Simons

Zaterdag 9 okt 2021
AG-Meerlezaal: 16.00 uur

AG Meerlezaal:  

 

Toegang en diner (all-in) voor AG-leden: € 40,00
Toegang en diner (all-in) voor belangstellenden: € 47,50

Over de lezing
Ida Simons, moeder van het inmiddels overleden AG-lid Jan Simons en schoonmoeder van Marita Simons, was een begenadigd concertpianiste en schrijfster. Geboren in 1911 in Antwerpen als Ida groeide ze, net als Gittel, de hoofdpersoon in haar sleutelroman Een dwaze maagd, op in een kleurrijk joods gezin. Als negentienjarige maakte ze haar debuut als concertpianiste en speelt voor uitverkochte zalen.
Maar de Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan haar carrière. Hoewel haar man, jurist David Simons, het gezin nog lange tijd voor deportatie weet te behoeden, komen ze uiteindelijk via in Westerbork in Theresienstadt terecht. De bijzondere redding van het gezin Simons in februari 1945 is een verhaal op zich.
Maar de oorlog blijft niet zonder gevolgen. Ida Simons treedt niet meer op. Ze gaat schrijven en publiceert een dichtbundel, twee novellen en de autobiografische roman Een dwaze maagd, die in 1960 werd uitgeroepen tot beste boek van dat jaar, vervolgens in de vergetelheid raakte en in 2014 herontdekt. Het boek verdient volgens Maarten ’t Hart een plaats in de wereldliteratuur. Het vervolg Als water in de woestijn heeft Simons door haar vroege, zelfgekozen dood niet kunnen voltooien.

Biografe Mieke Tillema belicht in deze lezing hoe een vrouw die de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog zo aan den lijve ondervond en die de rest van haar leven gebukt ging onder de gevolgen daarvan, toch zo’n sprankelend boek kon schrijven.

De boektrailer vindt u op: https://www.youtube.com/watch?v=sKvfuVWiqkI
Maarten 't Hart bespreekt de biografie op: https://www.youtube.com/watch?v=G1gdKxFPsR0


Over de auteur
Mieke Tillema (Rotterdam, 1944) was van 1969 tot 2008 lerares Nederlands aan het Stedelijk Gymnasium Haarlem. Ze publiceerde een aantal dichtbundels, o.a. Het genot van het surplus (1988) en Overzettingen (1990). In 1988 verscheen van haar hand De hoogten van Doyle, de trog van Bordewijk, een essay over plagiaat bij Bordewijk. Van 2009 tot 2014 schreef ze korte essays over gedichten in het tijdschrift VakTaal.

De lezing wordt gevolgd door een diner waarvan het menu is samengesteld uit gerechten uit de joodse keuken.
Deelnemers krijgen daarnaast €5 korting op de aanschaf van het boek via boekhandel Spijkerman.

 

Deel deze pagina op uw sociale media