AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Muziekcaleidoscoop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 maal Michel Fugain
met 50 jaar tussentijd


NAAR PROGRAMMA-OVERZICHT

gepresenteerd door:

RIKE WISSEN
'Het Franse chanson'

RUUD VAN VLIET
'Michel Fugain'

Dinsdag 25 mei 2021
Meerlezaal - 20.00 uur 

 

1. Het Franse chanson.  -  Presentatie: Rike Wisse
Sinds de Middeleeuwen vertolkten de troubadours hoofse liederen. Dagelijkse gebeurtenissen werden in deze liedvorm verwerkt. Het chanson (volks van aard) verschilt van de Franse kunstliederen die 'mélodies' worden genoemd. Het chanson is vaak verhalend. Juliette Gréco was meer 'diseuse' dan zanger.

Dankzij de moderne techniek kunnen we nu genieten van de muziek, de teksten en de vertolkers uit de 20ste eeuw. Omdat voor ons Nederlanders de teksten vaak ontoegankelijk zijn, krijgen jullie 8 chansons te beluisteren waarbij enkele teksten worden geprojecteerd en mondeling samengevat.

Van de teksten van de liederen vertolkt door Yves Montand, Guy Béart, Georges Brassens en Mouloudji kunnen jullie genieten van de vertalingen.
Chansonniers zijn fantastische voordrachtskunstenaars en acteurs. De voordracht van 'les feuilles mortes' door Yves Montand tijdens een concert in l’Olympia in Parijs in 1990 - een jaar voor zijn dood - is indrukwekkend, zo ook de expressieve voordracht van Jacques Brel’s 'Ne me quitte pas'.

 

2. Michel Fugain  -  Presentatie: Ruud van Vliet:

Attention mesdames et messieurs dans un instant ça va commencer!

Beroemde woorden waarmee Michel Fugain ooit zijn show begon. Geboren in 1942 als zoon van medicus en verzetsstrijder Pierre Fugain zou hij aanvankelijk een studie geneeskunde gaan doen maar de muziek trok hem meer. Hij componeerde verschillende nummers voor andere artiesten maar kreeg niet lang daarna de smaak te pakken van zelf optreden. Hij kleedde zijn optredens hoe langer hoe meer aan en haalde er steeds meer mensen bij. Wij kennen de Big Bazar en La Compagnie Fugain. In 2010 zijn Mathilde en ik bij een optreden van hem in het Muziekgebouw geweest. Hoewel hij toen dus al 68 was dartelde hij nog op het podium rond zoals hij in zijn jonge jaren deed. Het was indrukwekkend.