AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Archief Muziek, Concerten en Koor 2019/2020

AG-vrouwenkoor

Getuige de reacties na afloop van het Zomeravondconcert 'A Mid-Summer Night with Gilbert & Sullivan' van 29 juni 2018 in de Meerlezaal door het AG-vrouwenkoor, moeten uitvoerenden en toehoorders met een opgewekt gevoel huiswaarts zijn gekeerd. Wie mogelijk nog méér hebben genoten van deze sentimental journey, was een 6-tal "veteranen", zowel vocalisten als instrumentalisten die vanaf het begin in 1977 hebben meegewerkt aan vijf tweejaarlijkse uitvoeringen van enkele light operas, de zogenaamde Savoy-operas, uit de laatste decennia van de 19e eeuw van het befaamde Engelse duo Gilbert and Sullivan. Dit duo leverde met prettig in het gehoor liggende muziek en amusante en kostelijke invallen op luchtige maar satirische wijze verhulde kritiek op maatschappelijke verhoudingen. Het publiek van toen herkende het en amuseerde zich kostelijk tijdens de uitvoeringen. Gilbert and Sullivan werd niet alleen in het VK een instituut, een aantal werken werd ook buiten de Angelsaksische landen met veel succes uitgevoerd, The Mikado zelfs vele duizenden malen door honderden verenigingen.
De Mid-Summer Night door het koor werd een aangename, muzikale wandeling met gedeelten uit enkele werken.

Het AG startte in 1977 met HMS Pinafore. In de daaropvolgende jaren werden uitgevoerd The Pirates of Penzance,The Mikado, Utopia, Limited en Princess Ida. Daaruit ontstond een min of meer vast koor (het Tussendoorkoor) dat in de loop der jaren ook aan andere uitvoeringen medewerking verleende. De laatste tijd echter nam het aantal mannen dermate af, dat men uiteindelijk besloot om als vrouwenkoor verder te gaan. In dit koor zongen twee dames uit 1977 en de daaropvolgende jaren mee.
De diverse nummers werden met kennis van zaken enthousiast ingeleid door dirigent Richard Meulendijk, die zijn geestdrift wist over te brengen op de in stemmig wit geklede dames. Zelfs tijdens de nazit in de tuin van het AG bleek zijn affectie met het Engelse duo. Rob van Heck was een uitstekende en betrouwbare begeleider. De solist van deze avond, bariton Johan van Oorschot, bleek G&S-bloed in zijn aderen te hebben en gaf aanstekelijk en geroutineerd kleur aan enkele personages uit diverse light operas. De muzikaal enige vreemde eend in de bijt was een stuk uit The Geisha van de eveneens Engelse, door G&S duidelijk geïnspireerde, componist Sidney Jones, dat echter prima paste tussen de stukjes uit The Mikado.
Ruud van Vliet regelde vanuit de regiekamer het technisch verloop van deze avond, die alleszins de moeite waard was voor zowel de uitvoerenden als de luisteraars.

Klik op de afbeelding voor meer informatie.

Herfstconcert

Vrijdag 20 september 2019
Herfstconcert
Gilbert en Sullivan 2.0

Pianoclub Noot en Vrienden<br>Kamermuziek

Vrijdag 18 oktober 2019
Pianoclub Noot en Vrienden
Kamermuziek

 

AG-koor
 

AG_vrouwenkoor

Als doorlopende activiteit biedt de muziekcommissie koorzang aan. Het AG koor is sinds januari 2017
een 2 stemmig vrouwenkoor geworden. De repetities zijn op woensdagavond en worden geleid door een professionele dirigent. In principe kan ieder lid van het AG ook lid worden van het koor.
Een stemtest kan worden verlangd om de juiste plaats in het koor te bepalen.

 

Wisselende activiteiten:

  • Thema-avonden waarin uiteenlopende muziekgenres kunnen samengaan met poëzie, theater en andere kunstvormen.
  • Zomerconcert en kerstconcert, verzorgd door het AG-koor.

 

COMMISSIE

Thea
Feli
Mariet
Thea Schellekens-van Haren Voorzitter tel 040-2452930
Feli Platzer-Hafner secretaris  
Mariët Huijgen penningmeester  
Vacature lid  
     
E-mail: muziek@ag-eindhoven.nl