AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AGora-Special

JUDIT NEURINK
Geweld is nooit ver weg

Dinsdag 3 maart 2020
Meerlezaal, 20.00 - 22.00 uur
 Toegang voor AG-leden:   €5
Toegang voor niet-leden: €15

Een verhaal van een insider van Irak over het echte leven van mensen daar.

Tussen 2008 en 2019 woonde Judit Neurink in Iraaks-Koerdistan, waar ze een mediacentrum opzette om journalisten te trainen. Als correspondent voor Trouw en De Standaard kroop het land onder haar huid. Ze begon van Irak te houden. Naast haar journalistieke werk leidde ze groepen toeristen langs de meest opvallende plekken, zette ze zich in voor behoud van het cultureel erfgoed, verdiepte ze zich in het Joodse verleden van het land, en hielp ze geld in te zamelen voor de opvang van jezidi’s.
Tegelijkertijd nam Judit Neurink waar hoe Irak steeds meer uiteenvalt op basis van etniciteit en religie, geteisterd wordt door corruptie, en lijdt aan het gebrek aan democratie. En als journalist moest ze steeds vaker verslag doen van geweldsexplosies, zoals de opkomst van en oorlog tegen ISIS. Ze beschrijft uitgebreid waarom dat haar steeds meer moeite kostte, en ze ondanks bijzondere vriendschappen besloot te vertrekken, in het besef dat ze Irak nooit achter zich zal kunnen laten.

'Geweld is nooit ver weg' is een journalistieke reis over liefde en haat voor een land dat telkens opnieuw in de schijnwerpers staat.
In Trouw van 27 februari staat een voorpublicatie uit haar boek. De kracht van het verhaal is dat het laat zien wat de gevolgen zijn van de hogere politiek op het leven van mensen. Lees het artikel...