AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Filosofie lezing door Nicole des Bouvrie

dr. Nicole des Bouvrie

  

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

Omgaan met on-weten(dheid)

Donderdag 25 mrt 2021
AG-online   -   20.00 uur

Toegangsprijs :   € 10,00
AG-leden :     € 4,00

Betalen vooraf via iDeal

Virusontkenners, relschoppers en complotdenkers - allemaal de schuld van Plato?!
De wereld is in beroering. Het lijkt wel alsof elke week zich een nieuwe crisis voordoet. Hoe kun je daarop reageren? Hoe kun je dan een lezing inplannen voor over twee maanden? Wat kan de filosofie hierin betekenen, en hoe kan je als filosoof hierop reageren? Als filosoof zou je toch een antwoord klaar moeten hebben, het grote plaatje moeten kunnen overzien, een richting aan moeten kunnen geven?

Maar misschien moet de filosofie ook zichzelf onder de loep houden, haar eigen aandeel niet veronachtzamen. Want als de wereld en hoe we hierover denken, en vooral ook hoe we over onszelf denken, niet los van elkaar staan - wat is dan de verantwoordelijkheid van de filosofie?

Gelukkig hebben we binnen de filosofie een schat aan bronnen om ons hierbij te helpen. Vanavond zullen we enkele daarvan vanuit de feministische filosofie gebruiken om opnieuw te kijken en te her-kijken naar de aannames die inherent zijn aan ons denksysteem. Om op die manier mogelijk een verandering in ons denken teweeg te kunnen brengen. Of we daarmee de Capitool-bestormers, relschoppers, viruswaarheidstrijders en anderen ook een pasklaar antwoord kunnen geven valt te bezien. Maar we kunnen wel onze relatie met het denken, met het moeten/willen begrijpen onderzoeken en herzien, om niet (op)nieuw olie op het vuur te gooien.


Over de spreker:
Dr. Nicole des Bouvrie is gepromoveerd in de hedendaagse filosofie en is geïnteresseerd in feministische filosofie en mogelijkheden van deliberatieve praktijken. Ze is voorzitter van de Nordic Summer University waar ze ook coördinator is van een studiegroep in feministische filosofie. Voorheen heeft ze een post-doc positie gehad aan Fudan Universiteit (China), was ze research fellow aan Brighton Universiteit (VK) en onderzoeker aan Universiteit Maryland (VS). Ze is momenteel freelance filosoof, schrijver, docent, therapeut en moeder.

 

Online bijeenkomsten
Informatie over hoe men vanuit huis via internet een AG-lezing kan volgen, vindt u hier: AG-Online presenteren en vergaderen

Zorg er in ieder geval voor dat u de gratis zoom.us app op computer, met camera en microfoon, of smartphone heeft gedownload.
U bent welkom deel te nemen aan AG-lezing online. Als u zich aanmeldt met de aanmeldknop boven aan deze pagina, dan versturen we de Zoom inlogcode kort na de sluiting van het aanmelden.

Deel deze pagina op uw sociale media