AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

literaire kring

De roman eindigt met de Duitse inval in de Sovjet Unie en de verwoesting van het fort Brest-Litovsk

NIR BARAM

"Goede mensen'

dinsdag 15 juni 2021
Balkonkamer - 19.30 UUR

* Onder voorbehoud corona-versoepelingen


Toegangsprijs: €5,00; AG-leden: gratis

Op 15 juni staat een roman van de Israëlische schrijver Nir Baram op het programma van de Literaire Kring. Baram wordt gezien als een groot literair talent, een waardige opvolger van Amos Oz.

Goede mensen speelt zich af tussen 1938 en 1941 in Duitsland en de Sovjet-Unie, en gaat over twee jonge mensen, Thomas, een ambitieuze marketeer die als medewerker van het naziministerie van Buitenlandse Zaken bij de uitroeiing van de Joden betrokken raakt, en de Russisch-Joodse Aleksandra, die in Leningrad als informante voor Stalins geheime politie NKVD werkt. Beiden laten zich meesleuren door de terreurregimes van hun tijd, de een uit carrièrezucht, de ander uit wraak op haar overspelige vader en zijn apathische vriendenkring en om zichzelf en haar twee jonge broertjes te redden.

Baram zegt zelf:

‘Ik wilde niet schrijven over nazi’s, beulen zoals Eichmann. Ik wilde schrijven over intelligente, ambitieuze mensen die op kantoor zitten, naar conferenties en beurzen gaan, in modieuze restaurants eten. Ik wilde ze afsluiten van het geweld waarvoor ze (mede)verantwoordelijk werden. Die kloof is belangrijk bij onderdrukking en genocide die altijd door een kleine groep wordt uitgevoerd terwijl de bedenkers in hun burelen blijven.’ , en:

‘Het is een zonde om te denken dat een historische roman alleen over vroeger gaat. Zo’n boek is alleen interessant als je tijdens het lezen het gevoel krijgt dat je zowel in het heden als in verleden verkeert.’

Nir Baram bezit grote vertelkracht en ook zijn historische research voor deze roman wordt geroemd. Het knappe is dat het literaire aspect nooit wordt verdrongen door historische uitweidingen. In alle bescheidenheid zegt hij hierover: ‘Hoe een Sovjetburger in die tijd sprak en wat hij daarbij verzweeg, is deel van mijn natuur geworden’. Dat zal mede aan zijn afkomst liggen. Zijn grootvader, geboren in Rusland, trok in 1931 naar Israel.