AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Nobelleesgroep 2021-2022

Programma naar nieuwe ideeën

 

De leesgroep Nobelprijswinnaars begint het zesde seizoen. We presenteren het programma voor het verenigingsjaar van september 2021 tot september 2022.

Nieuwe ideeën

In dit jaar hopen we corona en de grillige gevolgen ervan voorzichtig achter ons te laten. ZOOM is ons goed bevallen maar er gaat natuurlijk niets boven de gedachtenuitwisseling in levende lijve.
Bovendien is er een einde aan de beschikbare ‘nobele’ epidemieromans nadat we 'De pest' van Camus en 'De stad der blinden' van Saramago hebben gelezen. We hebben nog 'Nemesis' van Roth en houden dat in voorraad.

Dat kan omdat één van onze nieuwe uitgangspunten is dat de groepsleden een boek mogen kiezen van een niet gelauwerde auteur die volgens hen de Nobelprijs voor Literatuur wel heel zeker verdiend had.

Een ander nieuw idee is om een cluster van romans over samenhangende thema’s te behandelen wat in dit seizoen wordt ingezet met drie boeken over vrouwen, emancipatie dan wel feminisme. Verder kunnen de leesgenoten kiezen voor meerdere boeken van een auteur voor wie men een speciale interesse heeft.

Frans Remmen, onze poëzie-ambassadeur, gaat nadenken over een gezamenlijke aanpak om een poëzie-werk te bespreken.

Lezen in de Nobelgroep

 

In de Nobelleesgroep kiest en introduceert ieder lid op zijn/haar beurt een roman/verhaal of een bundel gedichten voor de groep. Zo leest de groep nu al vijf jaar, zeer veel verschillende schrijvers van alle continenten.

De groep bestaat uit een beperkt aantal leden zodat alle leesgenoten aan het woord komen over het te behandelen boek. Belangrijk daarin vinden we de persoonlijke beleving méér dan een literair oordeel.

We proberen na elke bijeenkomst een kort verslag op de website te zetten om belangstellenden te laten meelezen. Helaas lukt dat niet altijd.

Op dit moment wordt nagedacht over deelname als gast; zodra daar meer over bekend is, zullen we dat op de website toelichten.

De contactpersoon van de Nobelleesgroep is Han Roijakkers.
De commissie is bereikbaar op leesgroep@ag-eindhoven.nl

Literaire quiz

Vrijdag 15 juli 2022
Literaire quiz

PROGRAMMA SEIZOEN  2020-2021

Datum Inleider Auteur Boektitel
29 sep 2021 Kees Hacken Pablo Neruda Ik beken, ik heb geleefd
10 nov 2021 Han Roijakkers William Faulkner Het geraas en gebral
15 dec 2021 Ans van den Hurk Simone de Beauvoir De Mandarijnen
       
26 jan 2022 Jean Frijns Doris Lessing Het gouden boek
2 mrt 2021 Willie Roncken Olga Tokarczuk De laatste verhalen
13 apr 2022 Frans Remmen Aleksandr Solzjenitsyn Een dag uit het leven van Ivan Denisovitsj en
korte bespreking van De Goelag Archipel boek twee
15 juni 2022 Hans van Stiphout Peter Handke De wespen

COMMISSIE

Contact: Han Roijakkers

Han Roijakkers

E-mailadres: leesgroep@ag-eindhoven.nl