AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AG-EOL lezing: Dilmun, het Zeeland en de Kassieten

  

Yagli-'el son of Rimum 

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

Drs. E. OLIJDAM

GEANNULEERD

 

Toegangsprijs AG-online:       € 10,00
Leden van het AG, EOL en NKV: gratis

Betalen vooraf via iDeal

Over de lezing:

Tijdens de Oud-Babylonische periode (2000-1600 v.Chr.) was Dilmun één van de voornaamste handelspartners van Babylonië. Archeologisch onderzoek op Bahrain, de tegenoverliggende kust van Saoedi Arabië, en op Failaka, heeft een verscheidenheid aan materiaal aan het licht gebracht dat een interessant inzicht geeft in dit koninkrijk tijdens het 2e millennium v.Chr.

In deze lezing worden de belangrijkste ontwikkelingen van het 2e millennium v.Chr. behandeld. In de City II periode (c.2050-1600 v.Chr.) maakte Dilmun een periode van ongekende sociaal-politieke en economische bloei door, gevolgd door een slecht begrepen overgangsperiode. Aan het begin van de City III periode (c.1600-1200 v.Chr.) verloor Dilmun haar onafhankelijkheid en maakte het eerst onderdeel uit van het Zeeland in het uiterste zuiden van Babylonië, om daarna te worden opgenomen in het Kassitische rijk.

Doordat een deel van dit materiaal direct gelinkt kan worden aan het grotendeels ongrijpbare Zeeland en de vroeg Kassitische periode zijn de ontwikkelingen in Dilmun uitermate relevant voor de geschiedschrijving van Zuid-Mesopotamië net voor na de val van Babylon.

Met powerpoint.

Online bijeenkomsten
Informatie over hoe men vanuit huis via internet een AG-lezing kan volgen, vindt u hier: AG-Online presenteren en vergaderen

Zorg er in ieder geval voor dat u de gratis zoom.us app op computer, met camera en microfoon, of smartphone heeft gedownload.
U bent welkom deel te nemen aan AG-lezing online. Als u zich aanmeldt met de aanmeldknop boven aan deze pagina, dan versturen we de Zoom inlogcode kort na de sluiting van het aanmelden.


Deel deze pagina op uw sociale media