AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Kom kennismaken met...

JEROEN OLYSLAEGERS
Wil
Donderdag 31 januari 2019
Meerlezaal, 20.00 - 22.00 uur
 Toegang voor AG-leden:   €5
Toegang voor niet-leden: €12

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Met zijn vorige romans 'Wij' (2009) en 'Winst' (2012) maakte hij zijn entree in de Nederlandse letteren. In ons land werd hij bekend door zijn derde roman 'Wil'.

Dit boek schetst de situatie in WO II in Antwerpen. Hoe politieagenten voor de keus gesteld worden met de Duitsers te collaboreren of verzet te plegen. Hebben zij eigenlijk wel een keus?
De volgende zin uit 'Wil' is in 2017 uitgeroepen tot de mooiste zin in de Nederlandse literatuur van het jaar 2016. Hij ontving daarvoor de Tzum-prijs, 1 euro voor elk woord = 46 euro en een beker. De Tzum-prijs is ingesteld door het tijdschrift Tzum, als tegenwicht voor het elitaire prijzencircus.

"Mijn ouders zijn nooit pilaarbijters geweest, vooral mijn vader had enkel minachting voor al die lijkbidders in een kerk die devoot met hun handen boven de lakens sliepen en die de soutanedrager achter het altaar beschouwden als hun genadeloze gids in de zoölogie van de lusten".