AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

EXCURSIE

OPERA DON PASQUALE
in Düsseldorf

Vrijdag 25 januari 2019
Vertrek 15.00 uur
  

 

Vertrek om 15.00 uur van de parkeerplaats Genneperparken aan de Anton Coolenlaan in Eindhoven (naast het zwembad en de ijsbaan). Vooraf kunnen we, voor wie dat willen, gezamenlijk eten. De opera begint om 19.30 uur.

De opera Don Pasquale:
Opera buffa (komisch) in drie bedrijven van Gaetano Donizetti (1797-1848 Bergamo)
Libretto: Giovanni Ruffini en de componist, naar Angelo Anelli.
Première: Parijs 1843.

Plot: Don Pasquale, een rijke vrijgezel, denkt erover om op zijn oude dag nog te gaan trouwen. Dokter Malatesta zal hem helpen een vrouw te vinden maar deze is er in werkelijkheid op uit om Pasquales neef Ernesto te helpen, die verliefd is op de jonge weduwe Norina. Maar omdat zij arm is, moet Ernesto geld zien te krijgen van zijn gierige oom Pasquale. Malatesta belooft Pasquale zijn zuster Sofronia (Norina zelf). Ernesto wordt in vertrouwen genomen en er wordt een schijnhuwelijk tussen Pasquale en Norina gesloten, Pasquale is verrukt, maar Norina ontpopt zich als een ware feeks. Wanneer Pasquale ontdekt dat ze veel geld uitgeeft en hem bedriegt weet Malatesta hem te bewegen Ernesto toch geld te geven. Als Pasquale ontdekt dat hij voor de gek is gehouden, is hij zo blij van zijn "vrouw" af te zijn dat hij in alles toestemt.

Don Pasquale is Donizetti's meesterwerk. De muziek is fris met veel verschillende ritmes, gemakkelijk in het gehoor liggende melodieën, en een verrassende instrumentatie met trompetten, fagotten, cello's en fluit.
De personages komen voort uit de commedia dell'arte, maar zijn ook mensen uit het alledaagse leven. Het genoegen waarmee Norina Sofronia speelt, Pasquales zielige pogingen zichzelf staande te houden, de ironie van Malatesta, dit alles zijn de menselijke trekjes die schuil gaan achter de komedie.

Vooral bekend geworden met zijn favoriete komische (buffa) opera's, zijn ook zijn serieuze (seria) opera's, o.a. 'Anna Bolena' en 'Lucia di Lammermoor' meer bekend gebleven.
Aan zijn jaren in Parijs danken we ook zijn succesvolle opera's in het Frans, zoals o.a. 'La fille du régiment'.

Donizetti schreef meer dan 70 opera's, talrijke geestelijke werken, cantates, een groot aantal liederen, orkestwerken en kamermuziek (o.a. 18 strijkkwartetten).
Rond 1940 verslechterde zijn gezondheid, Don Pasquale is zijn laatste komische opera.

Carien Treep, Ine van de Rijke, Els van der Zwet