AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

literaire kring

HET GROTE VUUR
Cesare Pavese
Bianca Garufi
dinsdag 20 maart 2018
Haardkamer - 19.30 UUR
  

In het boek ‘Alleen in Berlijn’ van Hans Fallada, het laatste dat hij schrijft, zien we wat voor echte verteller en volksschrijver hij was. Een psychiatrisch patiënt, maar wat een schrijver. Mede door de boeiende inleiding van Lo Tigchelaar kwam dit boek nog meer tot leven.

Als volgend boek voor dit seizoen staat een Italiaanse klassieker, nog maar recent in het Nederlands vertaald, op het programma. Een boek door twee auteurs, die om en om een hoofdstuk schreven met Giovanni en Silvia als verteller. Een liefdesgeschiedenis tussen twee mensen met een verborgen verleden.

Als Silvia een dringende oproep krijgt om terug te keren naar haar geboortedorp vraagt ze Giovanni mee te gaan. Hij accepteert het verzoek in de hoop dat het misschien de vastlopende relatie met Silvia vlot kan trekken. Maar bij haar familieleden aangekomen is niets wat het lijkt. De liefde tussen de twee komt nog meer onder druk te staan. En langzaamaan begint Giovanni toch iets van het verleden van Silvia te doorgronden. Een schitterende schets van de relatie tussen twee mensen, die laat zien hoe afkomst en omgeving ons bepalen. En hoe moeilijk het kan zijn om elkaar te begrijpen.

Cesare Pavese (1908-1950) wordt beschouwd als een van de grootste Italiaanse auteurs van de twintigste eeuw. Hij gaf in zijn werk commentaar op zijn streven en falen in het leven en de liefde. En kondigde er ook ‘literair’ zijn zelfmoord aan. Bianca Garufi (1918-2006) schreef poëzie en romans. Ze werkte als psychoanalytica en vertaalde werk van Claude Levi-Strauss en Simone de Beauvoir.
De inleiding wordt verzorgd door mevrouw Katinka Kruip.

Als u een keer een bijeenkomst van de Literaire Kring wilt bijwonen, dan graag aanmelden via bovenstaande knop.

Rob Westra