AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AG-NGIZ lezing: Buitenlandse zaken

Peter Pijpers

Kolonel mr. dr. Peter Pijpers

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

Peter Pijpers
Cyberoperaties zijn grenzeloos
Cyberwapens, de onzichtbare wapenwedloop

Donderdag 24 november 2022
Aanvang 20.00 uur

Over de spreker

Kolonel dr.mr. Peter Pijpers is universitair hoofddocent cyber bij de Faculteit Militaire Wetenschappen op de Nederlandse Defensieacademie en verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Peter promoveerde op zijn dissertatie over cyberbeïnvloedingsoperaties bij de Franse en Amerikaanse verkiezingen en het Brexit-referendum. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam staan. 

Over het onderwerp

Cyberspace is niet meer weg te denken. Met de opkomst van internet heeft iedereen toegang tot digitale kansen, maar ook tot geweld. Cyberactiviteiten zoals  cybercriminaliteit, digitale beïnvloedingsoperaties, cyberoorlogvoering, cyberterrorisme,  kennen letterlijk en figuurlijk geen grenzen.

Hackers, terroristen en landen kunnen met weinig middelen veel schade aanrichten en de samenleving ontwrichten. Cyberaanvallen evolueren continu, dus moet de verdediging dit ook doen, zoals nu in de oorlog in Oekraïne. 

Wat is op het gebied van cyberoperaties en cyberveiligheid de rol van Defensie, andere overheidsinstellingen, industrie en bedrijfsleven? Moet er meer worden geïnvesteerd in cybermaatregelen? Kunnen cyberaanvallen artikel V van het NAVO-verdrag inroepen? Is er behoefte aan internationale regelgeving op het gebied van cyber?

 

 

Deel deze pagina op uw sociale media