AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Filosofiegroep: Pouwel Slurink

POUWEL SLURINK
Evolutie en Gender

Code: PS

Studiegroep, maximaal 12 deelnemers

Woensdagavonden 20.00 uur, Balkonkamer
2022: 14 sep, 12 okt, 9 nov, 14 dec
2023: 11 jan, 8 feb, 8 mrt, 12 apr, 10 mei, 14 jun (reserve)

Kosten voor deelname
€ 90,00 voor AG-leden en studenten met collegekaart, € 190,00 voor belangstellenden.

‘’All men are created equal” – maar zijn alle mensen ook gelijk geëvolueerd? Hoezeer alle mensen gelijke rechten hebben en gelijke kansen verdienen, vanuit de evolutietheorie is het onwaarschijnlijk dat de verschillen tussen mensen louter cultureel van oorsprong zijn. Dat roept allerlei vragen op. Waar komen sekseverschillen dan wel vandaan? Wat doen culturen ermee? En waarom modificeren culturen sekseverschillen? Is er bijvoorbeeld sprake geweest van een patriarchaat? Maar hoe kon dat dan ontstaan? Het blijkt dat we vrij diep in onze evolutie en geschiedenis moeten afdalen om het een en ander te begrijpen. Het is een complex onderwerp dat je vanuit allerlei filterbubbels en echokamers kunt benaderen. Maar gelukkig biedt de wetenschap toch wat houvast.

Daarom gaan we te rade bij twee deskundigen. Eerst proberen we vat te krijgen op evolutie en haar globale filosofische implicaties. Het recente boek van Robin Dunbar, Evolution – What Everyone Needs to Know is daarbij een hulpmiddel. Daarna gaan we dieper in op de complexe relatie tussen sekseverschillen en cultuur. Leidend daarbij is het boek van de sociologe Rosemary Hopcroft, Evolution and Gender; Why It Matters for Contemporary Life. Geleidelijk proberen we zo vat te krijgen op de complexe relaties tussen genen, geest, cultuur en omgeving.

 

Literatuur

- Robin Dunbar, Evolution. What Everyone Needs to Know
  Oxford University Press, 2020, €19,99. ISBN: 978-01-909-2289-3

- Rosemary Hopcroft, Evolution and Gender. Why It Matters for Contemporary Life.
  Routledge, 2016, € 42,99. ISBN 978-11-389-5616-2

 

Pouwel Slurink is een gepromoveerde wetenschapsfilosoof uit Nijmegen. Hij gaf les aan diverse universiteiten en voor diverse instellingen. Hij publiceerde vele artikelen en o.m. het boek Aap zoekt zin, Waarom wij bewustzijn, vrije wil, cultuur en religie hebben (2014).


Deel deze pagina op uw sociale media