AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

literaire kring

Dichter JAN JACOB SLAUERHOFF (1898-1936)

dinsdag 29 september 2020
Haardkamer - 19.30 UUR

Aanmelden tot 28 september 23.45 uur


Toegankelijk voor leden
Toegangsprijs: €5,00; leden van Literaire Kring: gratis

De uitgebreide inleiding wordt verzorgd door drs. Vivian de Poorter.

Slauerhoff was scheepsarts, veranderde dikwijls van werkkring, woonplaats en vriendin, had een zwakke gezondheid en gebruikte verdovende middelen. Hij was een van de belangrijkste Nederlandse dichters van het interbellum. Zijn oeuvre omvat dicht- en verhalenbundels en drie romans. Hij was verbonden aan enkele literaire tijdschriften, o.a. Forum.

Slauerhoff heeft zijn reizen nauwkeurig beschreven in dagboeken en hij beschouwde Spanje en China als de beschaafdste landen van de wereld. Weinig had hij op met Europeanen die hij in de tropen leerde kennen, hij hield zich niet bezig met moraliseren en verzette zich tegen discriminatie. Hij hield van Lissabon, de fado en de Portugese dichter Fernando Pessoa (1888-1935).

Slauerhoff werd voortdurend bezig gehouden door de vraag naar het hoe en het waarom, het waarheen en het waarvandaan, een man doordrongen van een verbondenheid, boven en buiten wat tastbaar is en zichtbaar. Hij ging daarbij zijn eigen weg en wilde van geen dogma weten. Dat hij het land van herkomst de rug toekeerde en verre continenten zocht, lag in zijn aard besloten, in zijn talent, dat zich slechts in ruimte en eenzaamheid kon ontplooien.

Volgens Simon Vestdijk (ook arts) 'botsten in Slauerhoffs karakter grondkrachten op elkaar: een uitzonderlijke weerloosheid, een vrouwelijke overgevoeligheid, èn een uiterst militant eergevoel, dat geen belediging vergat, naast Friese koppigheid.'

Het handschrift van Slauerhoff was moeilijk te ontcijferen, maar enkele maanden na zijn dood vormden vrienden en bewonderaars een commissie die zich ontfermde over zijn literaire nalatenschap met als hoofddoel het tot stand brengen van een verzameld werk, dat uiteindelijk werd uitgegeven.

Op deze avond bent U van harte welkom, graag van tevoren uw komst melden via bovenstaande knop.