Tanks en advies in Vilnius
In 'Verhaal op Vrijdag' vertellen AG-leden over bijzondere tijden of gebeurtenissen uit hun leven.
In 1986 raakte Herman de Lange als directielid in Duitsland van Broadcast Television systems (BTS, een joint venture van Philips en Bosch) betrokken bij de onderhandelingen over de bouw van tachtig tv-studio’s in de Sovjet-Unie. Het was een zeer grote order, en Moskou stelde als eis dat de camera’s in licentie gebouwd zouden worden in ‘hun beste fabriek in de socialistische deelrepubliek Litouwen’.
In 1989 ging Herman, die na zijn studie als werktuigkundig ingenieur in Delft en twee jaar bij de marine in 1957 bij Philips was begonnen, met pensioen. Met zijn opvolger kwam hij overeen dat hij drie maanden eerder zou stoppen, maar die tijd en de drie jaar daarna zou gebruiken om deze grote, eenmalige opdracht af te ronden.
Daarom maakte hij de ontwikkeling van Litouwen tot een zelfstandige staat niet alleen mee, maar raakte er ook innig bij betrokken. Hij bood hulp bij de opbouw van onder andere de ministeries van buitenlandse zaken, defensie en telecommunicatie en was medeoprichter van Holland House Vilnius in 1992, dat in 2000, bij de oprichting van de Nederlandse ambassade in Vilnius daar deel van werd. Hij werd in 1994 tot honorair consul van Litouwen benoemd en bleef ook bij de voorbereiding van de toetreding van Litouwen tot de EU (in 2004) hulp geven.
In dit Verhaal op Vrijdag besteedt hij aandacht aan de bijzondere dingen die hem in die jaren opvielen en de zaken die hem bezighielden, van tanks die in Vilnius op de menigte inreden tot de toetreding tot de EU, NAVO en Schengen.
Wilt u zich aanmelden voor de Baretclub eerder op de
avond? Doe dat dan apart: Aanmelden Baretclub klik hier