AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AGORA / NGIZ lezing: Turkije en Europa na het referendum

Lily Sprangers
LeidenAsiaCentre
Meerlezaal AG
25 april 2017 - 20.00 uur

Turkije, Erdogan, de regio en Europa na het referendum.


Over de spreker:

Lily Sprangers (1956) studeerde geschiedenis en werkte geruime tijd bij het ministerie van defensie. Daarna was zij onder meer directeur van het Duitsland Instituut. In 2007 was zij mede-initiatiefnemer van het Turkije Instituut (Universiteit van Leiden). Dit  bestond tot 2015. Haar wordt vaak door de media gevraagd om te reageren op ontwikkelingen in Turkije bv Buitenhof.

Thans is zij manager van het LeidenAsiaCentre. Het LeidenAsiaCentre is een aan de Universiteit Leiden gelieerde organisatie. Het doel is kennis te genereren van academisch niveau voor maatschappelijke toepassing in Nederland over het moderne Oost-Azië

Over de lezing:

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kon aanvankelijk rekenen op de sympathie van het Westen. Men zag hem als de man die de politieke islam in rustiger vaarwater leidde, de economie tot bloei bracht en het onderwijs stimuleerde. Binnen Turkije had hij ruime steun, zoals diverse verkiezingen aantoonden.

Geleidelijk bleek echter dat het woord compromis niet in zijn woordenboek voorkomt. Erdogan moet goedschiks of kwaadschiks zijn zin hebben. Een vergelijk met de Koerden kwam er niet, de oppositie werd monddood gemaakt en zijn oude medestanders van de Gülenbeweging worden na een conflict te vuur en te zwaard vervolgd.

Vooral na de mislukte staatsgreep van vorig jaar lijken Erdogan en aanhang bevangen door paranoia. De rechtsstaat, mediavrijheid en democratie worden voortdurend verder ingeperkt. Slechts een machtsconcentratie in de handen van de president, dat wil zeggen Erdogan, lijkt voldoende garantie om alle boze geesten te bezweren.

Als de lezing wordt gehouden is het referendum over de kwestie net achter de rug en kennen we de uitslag. Wie is deze Erdogan en wat wil hij met Turkije en de regio? Bekende Turkije-specialist Lily Sprangers gaat in haar lezing in op deze en andere vragen.