AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

EXCURSIE

EXCURSIE NAAR STRIJP-S
Portiersloge - Torenallee 1
Vrijdag 23 maart 2018
15.00 uur
 

Wandeling onder leiding van VVV gidsen

We sluiten dit keer aan bij de aandacht voor architectuur met onder andere het 100-jarig bestaan van Villa de Meerle en de wandeling door het Villapark. Onder leiding van VVV-gidsen gaan we te voet Strijp-S verkennen.

In 1916 startte Anton Philips met de bouw van de eerste glasfabriek voor het maken van gloeilampen op het terrein dat Strijp S is gaan heten. Later kwamen daar ook een apparatenfabriek, een radio- en tv-fabriek, een glasblazerij, een kartonfabriek, een Veem en het Natuurkundig Laboratorium. Vele duizenden Philipsmedewerkers werkten er en het complex werd in de volksmond “De verboden Stad” genoemd.
In de jaren negentig trok Philips zich terug uit dit complex en vanaf 2000 startte de herontwikkeling van de oude fabrieken in wooneenheden, bedrijven, horeca en sportvoorzieningen. Het nog bestaande Ketelhuis, de Machinekamer, het Veem, het Klokgebouw, het Glasgebouw kregen nieuwe bestemmingen en werden behoed voor afbraak. Er ontstonden innovatieve bedrijven, startups, ateliers voor designers en lichtkunstenaars. De industriële geschiedenis is nog overal tastbaar aanwezig. Internationaal trekt Strijp-S, samen met de complexen Strijp-T en R veel aandacht en in de Dutch Design Week bezoeken duizenden mensen van over de wereld dit terrein.

Onze excursie zal langs en in een aantal van deze oud industriële gebouwen gaan. De VVV gidsen zullen ons toelichting geven en rondleiden. De wandeling zal ongeveer 2 uur duren. Na afloop drinken we met elkaar een borrel in het centraal gelegen Ketelhuis. In de excursieprijs zijn twee drankjes inbegrepen: de hapjes zullen komen uit de reserves van de excursie commissie.

De kosten voor deze excursie zijn € 15,00 p.p. De excursie is alleen toegankelijk voor leden.
Het maximum aantal deelnemers is 40.

Praktische informatie: de excursie start bij de Portiersloge , Torenallee 1, om 15.00 uur. De Portiersloge ligt, komend vanuit de stad en het terrein van Strijp-S opgaand, direct aan de linker hand. De gidsen wachten daar op ons en we vragen u om er om 14.45 uur te zijn.
Parkeren kan op verschillende terreinen en in de parkeergarages op Strijp-S. 

Ine van de Rijke, Carien Treep en Els van der Zwet