AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Turandot

OPERA
Geannuleerd
Balkonkamer, 19.30 uur


Alleen voor AG-leden. Aanmelden niet nodig
Bijdrage € 1,- p.p., contant te voldoen


Giacomo Puccini (3e acte voltooid door Luciano Berio)
Dramma lirico in tre atti e cinque quadri
Libretto van Giuseppe Adami en Renato Simoni
Wereldpremière 26 april 1926, Teatro alla Scala, Milaan
Deze productie, Première 1 juni 2002


OVER DE OPERA
Puccini kende het van oorsprong Perzische sprookje over de ongenaakbare prinses die zich uiteindelijk toch aan de ware liefde gewonnen geeft, uit bewerkingen van Gozzi en Schiller. Voor de muziek verdiepte hij zich in de Chinese pentatoniek. De ijzige majesteit van Turandot wordt gecontrasteerd met de tedere lyriek van haar tegenspeelster Liù en de aan de commedia dell’arte ontleende humor van de drie ministers. Dit werk is van een grote muzikale rijkdom, waaraan men de ontstaansmoeilijkheden niet afziet. Het bleef onvoltooid, werd eerst door Franco Alfano gecompleteerd en in 2001 door Luciano Berio van een nieuwe finale voorzien, die vooral muzikaal een wat menselijker kant van de titelfiguur laat horen en zien.

HET VERHAAL
I

De mooie Chinese prinses Turandot wil haar hand alleen aan een prins schenken die drie moeilijke raadsels kan oplossen. Wie faalt, wordt onthoofd. Menigeen vond reeds de dood, en hun hoofden werden aan palen gespietst. Het nieuwste slachtoffer is de prins van Perzië. In de menigte die op zijn executie wacht, bevinden zich de onttroonde koning der Tataren Timur, zijn zoon Calaf en de slavin Liù, die verliefd is op Calaf. Calaf heeft alleen oog voor Turandot en is vastbesloten zijn kansen te wagen, hoewel Timur, Liù en de gemaskerde hovelingen Ping, Pang en Pong hem proberen te weerhouden. Ook het inmiddels afgehakte hoofd van de Perzische prins, dat aan het volk wordt getoond, schrikt hem niet af. Hij slaat op de gong om zich aan te melden.

II

Ping, Pang en Pong beklagen de toestand van het rijk. De oude keizer verschijnt met acht wijzen, vervolgens Turandot. Calaf weet de antwoorden: ’hoop’, ’bloed’ en ’Turandot’. Turandot smeekt de keizer zijn woord terug te nemen, hetgeen deze weigert. Calaf geeft nu Turandot een raadsel op: als zij vóór het aanbreken van de morgen zijn naam weet, is zij vrij en is hij bereid te sterven.

III

Turandot verordonneert dat het hele volk moet meewerken aan het ontdekken van de naam van de onbekende prins. Niemand mag gaan slapen. Soldaten brengen Timur en Liù op, want men heeft gezien dat zij met Calaf spraken. Liù zegt dat alleen zij de naam weet. Als zij wordt gefolterd, doorsteekt ze zichzelf. Turandot is hierdoor ontroerd, maar laat niets merken. Calaf nadert haar en kust haar. Zij bekent weliswaar dat ze hem liefheeft, maar vraagt hem te vertrekken. Calaf vertelt haar zelf zijn naam en afkomst. Daarop roept Turandot hem uit tot haar echtgenoot.