AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Filosofie van persoon en identiteit

INGEBORG VAN DEN BOLD

  Maandagmiddagen, 14.00 uur, voorafgegaan door een gezamenlijke lunch
In 2019 op 2/9, 14/10, 4/11, 9/12
In 2020 op 13/1, 10/2, 9/3, 6/4, 11/5 (reserve 8/6)

Waar ben je als je onder narcose bent? Het is nog niet zo makkelijk om een antwoord op die vraag te geven. Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet je weten wie je bent en moet je weten wat je persoonlijke identiteit bepaalt. Wat bepaalt onze identiteit? Is dat ons lichaam, onze gedachten, onze herinneringen of zit het nog weer anders? Filosofen hebben hier in de loop der tijd heel verschillend over gedacht. Het is dan ook een vraag die ons direct midden in de filosofie van persoon en identiteit brengt. In haar boek Waar was ik toen ik er niet was? neemt filosoof Monica Meijsing deze vraag als uitgangspunt om de diverse filosofische posities over persoonlijke identiteit uiteen te zetten, met elkaar in confrontatie te brengen en te bekritiseren. In haar boek combineert zij filosofische argumentatie met voorbeelden uit het dagelijks leven en met empirisch onderzoek dat zij uitgebreid beschrijft. Meijsing beheerst de kunst om ingewikkelde filosofieën glashelder uit te leggen en om te fileren waar filosofische argumentatie de mist in gaat. Haar boek eindigt met het ontwikkelen van een eigen filosofie van persoon en identiteit. Wij zullen zien dat Meijsings visie op persoon en identiteit ons kan helpen om actuele vraagstukken op een nieuwe manier te doordenken, zoals de vraag wat het krijgen van dementie betekent voor onze persoonlijke identiteit.

Literatuur:
Monica Meijsing: Waar was ik toen ik er niet was? Een filosofie van persoon en identiteit, Uitgeverij Vantilt (2018), prijs € 19,95.

Ingeborg van den Bold studeerde Geneeskunde in Utrecht en Filosofie in Tilburg (bachelor en master cum laude) met als specialisatie Ethiek van Bedrijf en Organisatie. Zij studeerde af op het geweten in Heideggers Zijn en tijd. Met Bold filosofische praktijk organiseert zij filosofische workshops en cursussen. Zij is secretaris van de Vereniging voor Filosofie en Geneeskunde en huisfilosoof van Tegenlicht Meet Up 040. Aan Tilburg University werkt zij bij prof. dr. Jenny Slatman aan een filosofisch proefschrift over lichaamsbewustzijn. Ingeborg is sinds twee jaar lid van het AG.