AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

literaire kring

Simon Vestdijk
Terug tot Ina Damman

dinsdag 21 mei 2019
Balkonkamer- 19.30 UUR
 


Alleen toegankelijk voor AG-leden.
Toegangsprijs: €5,00

Dostojevski heeft ons op een prachtige manier laten zien waartoe een gokverslaving, zijn gokverslaving, kan leiden. Sandra Geller wist met het door haar gemaakte hoorspel de schrijver mooi tot leven te laten komen.

Maar nu staat ons weer een Nederlandse schrijver te wachten, Simon Vestdijk. Halverwege de 20e eeuw was hij de schrijver die iedereen moest lezen. Een groot oeuvre van 52 romans en dichtbundels en aanwezig op de leeslijst van iedere middelbare scholier. Maar vandaag alleen nog bij oudere lezers bekend en nog maar weinig gelezen. Dat zijn boeken nog altijd de moeite waard zijn bewijst ook het 3e deel uit de autobiografische Anton Wachter reeks, 'Terug tot Ina Damman'.
Vestdijk beschrijft hierin een periode uit zijn middelbare schooltijd in Lahringen (Harlingen). Hij wordt er gepest en probeert zo weinig mogelijk op te vallen. Om zijn angst te vergeten werkt hij hard en haalt goede cijfers, de negens zijn niet goed genoeg en moeten tienen worden. Hij wordt verliefd op een nieuw meisje in de klas, Ina Damman. Hij loopt met haar mee naar de trein, tot hij na enige tijd van een vriendin van haar hoort dat ze hem een vervelende jongen vindt. Als hij haar dat vraagt bekent ze dat. Hij belooft dat hij haar niet meer lastig zal vallen.
Zijn favoriete leraar Greve, docent Nederlands en geschiedenis, besluit door het rumoer in de klas geen les meer te geven. Anton en zijn vriend en medeleerling Max herstellen de orde door iedereen die de les verstoort met klappen te dreigen. Die deelt Anton ook werkelijk uit aan de vervelende Gabriëls. Iedereen is verbaasd en de houding van zijn klasgenoten verandert totaal.

De inleiding wordt verzorgd door Vivian de Poorter.

Als u een keer een bijeenkomst van de Literaire Kring wilt bijwonen, dan graag aanmelden via bovenstaande knop.