AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AGORA / NGIZ lezing - Het Populisme als politieke stroming

Dr. Koen Vossen
Meerlezaal AG
23 maart 2017 - 20.00 uur

 

Over het onderwerp
Sinds de Amerikaanse verkiezingsstrijd kun je er niet meer omheen. Populisme is de nieuwste trend in de politiek. ‘Het volk’ wil dit, ‘het volk’ wil dat. Je zou bijna vergeten dat het populisme letterlijk zo oud is als de weg naar Rome. In de Romeinse Senaat zat al een populistische fractie, die verkondigde ‘het volk’ te vertegenwoordigen tegenover de meer deftige fracties.
Het optreden als spreekbuis van de ‘gewone man’ is bij het populisme een constante. Andere zaken die het populisme kenmerken zijn een afkeer van de elite, de roep om sterk leiderschap en het zich afzetten tegen andere groepen in de samenleving.

Over de spreker:
Koen Vossen is politiek historicus, zelfstandig publicist en parttime medewerker aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn doel is om verschillende moderne politieke en maatschappelijke problemen te begrijpen met behulp van historische en politicologische kennis. Zo heeft hij in zowel journalistieke als in wetenschappelijke media gepubliceerd over populisme, de verwerking van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland en Nederland, anti-democratische bewegingen, Syriëstrijders en hun voorgangers, nieuwe partijen en over autoritaire regimes in heden en verleden. Hij werd met zijn boek 'Rondom Wilders. Portret van de PVV' in 2013 een van de vier genomineerden voor de Prinsjesboekenprijs