AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Verhaal op Vrijdag 17 juni 2022

China

China

 

Herman

Herman en Anne-Marie met zoon en schoondochter

 

 

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

Op de bonnefooi door China
Herman van Heek
20.00 uur

Op de bonnefooi door China

In 'Verhaal op Vrijdag' vertellen AG-leden over bijzondere tijden of gebeurtenissen uit hun leven.

In China is echt alles anders. Dat merkte Herman van Heek toen hij dat land met vrouw, zoon en schoondochter tussen 2006 en 2017 drie keer bezocht. Ze reisden op de bonnefooi, met het openbaar vervoer. Daardoor maakten ze het dagelijkse leven van veel dichterbij mee dan andere reizigers. Dat zoon en schoondochter beiden Chinees spreken opende veel deuren die voor de meeste reizigers in China gesloten blijven. 

Hun eerste reis in 2006 voerde hen door het zuiden van China. De tweede, in 2011, ging door het noorden van Xian langs het Chinese deel van de zijderoute tot nabij
de Russische grens. De laatste reis, in 2017, ging door midden-China.

Ondanks de enorme afstanden zagen ze twee dingen: er was een grote eenheid van cultuur, die gelijktijdig in alles verschilt van de onze. Tijdens dit Verhaal op Vrijdag belicht Herman die cultuur aan de hand van verschillende thema's en besteedt hij af en toe ook aandacht aan de Chinese filosofie die die cultuur bepaalt.

Herman van Heek is natuurkundige. In 1964 ging hij bij Philips werken, waar hij op het NatLab begon aan iets wat zou uitgroeien tot het bedrijf dat ASML heet. Maar dat is een heel ander verhaal.

Wilt u zich aanmelden voor de Baretclub eerder op de avond? Doe dat dan apart: Aanmelden Baretclub klik hierDeel deze pagina op uw sociale media