AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Verhaal op Vrijdag 9 juni 2023

Rob Braat

Rob Braat

 

Ghana 

Ghana 

 

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

Tropenarts kijkt terug – en vooruit
Rob Braat
20.00 uur

Meerlezaal:  

 

Toegangsprijs belangstellenden: gratis
AG-leden, kennismakers, en studenten: gratis

Wilt u als lid een introduce meenemen? Meld die dan aan apart aan als belangstellende

Tropenarts kijkt terug – en vooruit

In 'Verhaal op Vrijdag' vertellen AG-leden over bijzondere tijden of gebeurtenissen uit hun leven.

Meer dan vijftig jaar geleden kwam Rob Braat met echtgenote, twee kinderen en twee hondjes in Ghana terecht, in West-Afrika. Hij werd als dokter uitgezonden door de Memisa naar een klein ‘plattelands’ ziekenhuisje, gerund door Spaanse nonnen.

In dit Verhaal op Vrijdag volgt Rob z’n plakboeken van indertijd. Met foto’s en filmpjes van het werk in het ziekenhuis en het land en de mensen.

In wat voor land kwamen we terecht? Een Afrikaans land, nog niet lang onafhankelijk. Hoe waren de mensen daar? Hoe veilig was het? Hoe zag onze woning eruit? Konden we melk(poeder) kopen voor de kinderen en hondebrokken? Was mijn medische voorbereiding voldoende? Hoe waren die nonnen in het ziekenhuis? Was het gevraagde röntgenapparaat al onderweg?

We hadden ons goed voorbereid, maar we tilden er allemaal niet zo zwaar aan. Als je jong bent, kun je de hele wereld aan!

We kwamen in een heel warm, afmattend broeikasklimaat terecht. Geen elektriciteit, geen telefoon, wel betrouwbare post! En de mensen? De Ghanezen kwamen vaak niet op tijd, zonder of met horloge. En als je iets vroeg en ze “ja” zeiden, was dat wel “ja”? Frustrerend. Maar wat een vriendelijke, vrolijke en levenslustige mensen hebben we daar ontmoet! En de nonnen - die vielen reuze mee…

Het opereren, de behandeling van besmettelijke ziekten, hygiene, water, family planning en bevolkingstoename, politiek: het komt voorzover de tijd het toelaat aan de orde, met doorkijkjes van nu naar de komende tijd. Hebben we wat bereikt? Wat is er veranderd? Waar gaat het heen met de mensen in Ghana, in Afrika?

Wilt u zich aanmelden voor de Baretclub eerder op de avond? Doe dat dan apart: Aanmelden Baretclub klik hierDeel deze pagina op uw sociale media