AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

literaire kring

Martin Walser
Een springende fontein

dinsdag 19 nov 2019
Balkonkamer- 19.30 UUR
 


Toegankelijk voor leden
Toegangsprijs: €5,00; leden van Literaire Kring: gratis

Na de bespreking van De Speler van Dostojevski, waarin de Russische Ziel zo mooi wordt geduid, staat er nu een prachtig boek van Martin Walser op het programma.

Walser (1927) is een vooraanstaand Duits schrijver en intellectueel, die in de naoorlogse politiek al verschillende malen van zich heeft doen spreken. In 1944 werd hij lid van de NSDAP en na de oorlog een prominent socialist. Hij studeerde literatuurwetenschap, geschiedenis en filosofie en promoveerde op een proefschrift over Franz Kafka.

In 1998 kreeg hij de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel. Bij de uitreiking van die prijs bepleite hij in zijn dankwoord dat Duitsland zijn oorlogsverleden achter zich moest laten.

In Een springende fontein maken we kennis met Johann die opgroeit in de vooroorlogse jaren in een hotel aan het Bodenmeer. Ook Walsers ouders hadden aan dat Bodenmeer een niet erg florerend hotel. Het hotel is de vergaderplaats van een nieuwe politieke partij, die wordt geleid door de vader van Johanns beste vriend Adolf. Omdat Johann een goed kind wil zijn zegt hij niet wat hij denkt.

De wereld schudt op zijn grondvesten. Johann staat er middenin en zoekt zijn weg. Zijn leeshonger en de drang om te schrijven leren de jongen te overleven en geven hem een eigen identiteit. 

De inleiding wordt verzorgd door Lo Tigchelaar.

Als u een keer een bijeenkomst van de Literaire Kring wilt bijwonen, dan graag aanmelden via bovenstaande knop.