AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Filosofielezing

Jan Wandorff

Jan Warndorff

 

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

JAN WARNDORFF
Een zoektocht naar goed leven

dinsdag 22 januari 2019
Meerlezaal - 20.00 uur
 

Over de lezing

Noem de naam José Ortega y Gasset, en direct is daar de associatie met De opstand der horden. Daar blijft het meestal bij, terwijl dit boek slechts een buitenbeentje is binnen een immens gevarieerd, veelal ook prachtig geschreven oeuvre, met als voornaamste thema een radicale hervorming van de westerse filosofie. Ortega, geboren in 1883 en overleden in 1955, was zeker niet de enige die zich daarmee bezig hield: denk maar aan Schopenhauer, Kierkegaard, Nietzsche, Husserl, Heidegger, tot en met het postmodernisme. Maar waar komt deze hervorming precies op neer en wat zijn daarvan de mogelijke gevolgen voor hoe wij denken en praktisch leven?
Volgens de spreker heeft Ortega y Gasset hier de meest doortastende en aansprekende visie op verwoord. Hij zal zijn visie hierop geven en aan de hand van zijn eigen boek Geen idee zal hij ingaan op wat het betekent voor hoe wij zelf ons leven vorm en richting geven. Ook zal duidelijk worden hoe juist de genialiteit van deze Spaanse filosoof ervoor heeft gezorgd dat hij vandaag nog maar amper wordt gelezen.

Over de spreker

Jan Warndorff is in 1965 geboren in Duayaw Nkwanta in Ghana, waar zijn ouders als arts werkten. Toen hij een jaar was keerden zij naar Nederland terug om zich verder te specialiseren. In 1973 ging hij mee terug naar Afrika, nu naar Lilongwe in Malawi en in 1976 naar Addis Abeba in Ethiopië.
Na het afsluiten van zijn voortgezette opleiding aan de International Community School aldaar, zwierf hij wat rond, maar vergat niet zich verder te ontwikkelen (Maine/USA, Kibboets/Israël, Cambridge/GB). In 1985 kwam hij terug in Nederland en van 1989 tot 1996 studeerde hij aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.
In 1997 publiceerde hij in het katern Letter&Geest van het Dagblad Trouw een essay getiteld Van Dit en Het. In de jaren daarna heeft hij de ideeën die hij daarin formuleerde verder ontwikkeld. Dit resulteerde in zijn boek Geen idee (2017), een radicale herijking van filosofisch denken en een originele en bevrijdende 'levenscultuur', met het boeddhisme, Teilhard de Chardin en Ortega y Gasset als voornaamste oriëntatiepunten.
De resulterende levensvisie beschrijft hij als een "filosofie van het boerenverstand".