AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AG-Fontys lezing : ONDERZOEKSPRIJS 2021

  

  

Els De Maeijer

  

Teamwork

  

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

ELS DE MAEIJER 
Open innovatie:
een uitdaging

Dinsdag 2 nov 2021
Aanvang 20.00 uur
 

In verband met de veiligheid is er alleen toegang na het tonen van de Covid QR-code en beperken we de zaal tot 75% van de capaciteit.


Over de lezing
Brainport Eindhoven geldt wereldwijd als hotspot voor Open Innovatie (OI): de samenwerking tussen bedrijven, wetenschappelijke instellingen en overheid om samen complexe problemen op te lossen en innovatie te bevorderen. 
Maar die samenwerking komt er niet vanzelf. Het vereist vertrouwen en goede afspraken om je deuren voor anderen open te zetten. Het vinden van een passende balans tussen openheid en geslotenheid is in de praktijk vaak een uitdaging

Samenwerkende partijen gebruiken verschillende strategieën in vergaderingen om te onderhandelen over de mate van openheid, om vrije kennisdeling te stimuleren en om interpersoonlijke identiteiten en relaties te (her)vormen. Dit om ervoor te zorgen dat academici zich vrij voelen om hun eigen belangen te behartigen.

Els De Maeijer promoveerde op de vraag hoe die samenwerkingen tussen hightech bedrijven en kennisinstituten tot stand komen, hoe vertrouwen, openheid en flexibiliteit gevormd worden en wat voor middelen managers van een aantal befaamde high-tech bedrijven in Brainport hanteren om tot een goede samenwerking te komen met verschillende academische partners. Ze kreeg daarbij toegang tot (de informatie uit) boardrooms en vergaderzalen, wat haar onderzoek uniek maakt.

Over de spreker
Dr. Els De Maeijer doceert communicatie & onderzoeksvaardigheden bij de opleiding Technische Bedrijfskunde van Fontys Hogeschool en is als onderzoeker duurzame samenwerking en innovatie verbonden aan Tranzo, Tilburg University. Ze studeerde taal-en letterkunde en internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen. In 2020 promoveerde ze aan de TU/e en de Universiteit Antwerpen. In haar proefschrift, waarvoor ze de onderzoeksprijs 2021 van Fontys Hogeschool ontving, beschrijft ze hoe in samenwerkingen tussen hightech bedrijven en kennisinstituten vertrouwen, openheid en flexibiliteit gevormd worden.

De AG-Fontyslezing
Naast onderwijs is onderzoek een belangrijke taak van het hoger onderwijs in Nederland. Van de TU/e en andere universiteiten weten wij dit. Maar ook het hbo en dus ook Fontys is actief op dit terrein. Zij boeken mooie resultaten.

Om het belang van dat onderzoek te promoten reikt de Fontys Hogeschool jaarlijks drie onderzoeksprijzen uit: een voor medewerkers, een voor master studenten en een voor bachelor studenten.

Het AG wil graag aandacht aan dit onderzoek schenken. Daarom zijn we vorig jaar gestart met onze jaarlijkse AG-Fontys-lezingen. Onze spreker, Els De Maeijer, was dit jaar winnaar van de onderzoeksprijs voor docenten. Behalve voor AG-leden zijn de lezingen ook bedoeld voor Fontys medewerkers, studenten en andere belangstellenden. De combinatie van een nieuwsgierig en leergierig publiek geeft een bijzondere dynamiek in de zaal en vormt daardoor een aantrekkelijke uitdaging voor de sprekers.

Voorafgaand aan de lezing is er gelegenheid op het AG te borrelen en te eten. Opgave bij aanmelden voor de lezing. Na afloop zullen wij het glas heffen op de onderzoekers en de samenwerking.

 


Online bijeenkomsten
Informatie over hoe men vanuit huis via internet een AG-lezing kan volgen, vindt u hier: AG-Online presenteren en vergaderen

Zorg er in ieder geval voor dat u de gratis zoom.us app op computer, met camera en microfoon, of smartphone heeft gedownload.
U bent welkom deel te nemen aan AG-lezing online. Als u zich aanmeldt met de aanmeldknop boven aan deze pagina, dan vindt u de Zoom inlogcode in het e-ticket in de bevestigings-mail.

Deel deze pagina op uw sociale media