AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Eindhovense Joden in de oorlog

Het Hornemann Huis

 

Martijn Docters

Martijn Docters

 

 

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

HET HORNEMANN HUIS
Lezing door Martijn Docters

Donderdag 30 juni 2022
AG-Meerlezaal: 20.00 uur

Het Hornemann Huis werpt licht op een stuk onderbelichte Eindhovense geschiedenis.

De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog waren desastreus voor Eindhoven. De stad zelf werd getroffen door twee bombardementen, en deportaties betekenden het einde van de grootste Joodse gemeenschap van Noord-Brabant. Toch is er in de stad op een enkel monument na, weinig terug te vinden van die oorlogsgeschiedenis.

Het in oprichting zijnde Hornemann Huis wil daar verandering in brengen. In dit huis zullen twee vaste tentoonstellingen worden getoond:

  1. Het verhaal van Edo en Lexje, die op 12- en 8-jarige leeftijd in een Hamburgse kelder werden vermoord om de sporen van zinloze medische proeven uit te wissen.
  2. De gevolgen van de oorlog voor de stad Eindhoven.

Ook komen er wisselende tentoonstellingen over leven en werken in Noord-Brabant tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Edo en Lexje waren de neefjes van initiatiefnemer Martijn Docters, die tijdens deze presentatie vertelt waarom hij het belangrijk vindt dat we deze verhalen blijven herinneren in een tijd waarin antisemitisme en discriminatie – helaas – nog steeds aan de orde zijn. Het verhaal van het gezin Hornemann is dusdanig indrukwekkend dat het besef waar dat toe kan leiden, hopelijk een bijdrage levert aan een verdraagzame(re) samenleving. 

Vooraf dineren?
U kunt in combinatie met de lezing een heerlijk diner reserveren; klik hier voor het menu.

 

Deel deze pagina op uw sociale media