AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AG-lezing Specials

Het wapen van Habsburg

Het Habsburgse rijk

 

Carel Crone

Carel Crone

 

NAAR PROGRAMMAOVERZICHT

De val van het Habsburgse rijk

Carel Crone
Donderdag 23 maart 2023
Aanvang 20.00 uur


Over de lezing 

De vraag hoe het mogelijk was dat een grote Europese mogendheid, onverwacht en binnen een paar maanden, van het toneel kon verdwijnen, houdt historici al ruim honderd jaar bezig. Zoals de Sovjet-unie in 1991 desintegreerde, zo verdampte als het ware de Habsburgse Monarchie gedurende de zomer en vroege herfst van 1918. Het rijk wist geen nieuwe cohesie te vinden middels democratische en economische ontwikkelingen zoals die elders in Europa wel plaatsvonden. Een gebrek aan staatsburgerschap en staatspatriottisme, tezamen met een groeiend etnisch nationalisme onder vooral Tsjechen en Duitsers, resulteerde in een steeds toenemende labiliteit.

In deze presentatie wordt ingegaan op deze en andere factoren die een centrale rol speelden in de deconfiture van het Habsburgse rijk. Ook komen aan de orde overeenkomsten en verschillen tussen het uiteenvallen van het Habsburgse rijk en de Sovjet-Unie. Deze vergelijking is interessant omdat bijvoorbeeld met de oorlog in Oekraïne de gevolgen van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie nog steeds actueel zijn.
 

Over de spreker
AG-lid Carel Crone studeerde bedrijfskunde aan Nyenrode Business Universiteit en de University of Delaware. Hij was werkzaam als secretaris van de Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel in Hamburg en nadien bij Philips. Na zijn pensionering studeerde hij geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar de val van het Habsburgse rijk.

 


Deel deze pagina op uw sociale media