AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AGora-NGIZ lezing: Geopolitiek

IVO VAN DE WIJDEVEN
 

Donderdag 27 februari 2020
Meerlezaal - 20.00 uur
 


Toegangsprijs is € 5,00 'Boris Johnsons onbegrip van de Britse geschiedenis en wat dat betekent voor Europa'

 

Over het onderwerp:
'They think it's all over! It is now!', zo klonk het beroemde BBC-commentaar bij de door Engeland finale van het WK voetbal in 1966. Maar in het geval van de Brexit is het voor de Engelsen nog helemaal niet klaar. De onderhandelingen over de toekomstige relatie met de Europese Unie, de tweede akte van het Brexit-drama belooft nog meer vuurwerk. 

De ideeën die prime minister Boris Johnson heeft over een Global Britain - bevrijd uit de Europese Unie - hangen sterk samen met zijn beeld van de Britse geschiedenis. Maar wat als Johnson maar weinig begrijpt van de geschiedenis van zijn eigen land? Ivo van de Wijdeven gaat vertellen over de Britse drijfveren en geeft antwoord op de vraag of Johnsons ideeën überhaupt mogelijk zijn.

 

Over de spreker:
Drs. Ivo van de Wijdeven (1979) is historicus en werkzaam als politiek analist bij het ministerie van Algemene Zaken, het ministerie van de minister-president. Daarnaast publiceert hij regelmatig in media als NRC Handelsblad, De Correspondent, Historisch Nieuwsblad en Clingendael Spectator. Van de Wijdeven schreef ook de boeken 'De nieuwe rafelrand van Europa' - De eeuwenlange voorgeschiedenis van Brexit en Trump, 'De spoken van Visegrád' over Polen, Hongarije en Tsjechoslowakije in het interbellum, en 'De rafelranden van Europa', een geschiedenis van de Europese grenzen.
In zijn werk biedt hij een historische achtergrond bij de actualiteit