Skip to main content

AG-Eindhoven Zomersymposium 2024

AG-Eindhoven Zomersymposium

AG-Eindhoven Zomersymposium:

Technologie met geweten?

Kunstmatige intelligentie en ethiek

AI met hoofd

Kunstmatige intelligentie speelt een steeds belangrijker rol in onze samenleving en dit zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Maar waar liggen dan eigenlijk de grenzen van ethisch gebruik van deze zonder twijfel veelbelovende technologie. Het AG-Eindhoven vond het tijd om daar eens met een aantal deskundige filosofen over van gedachten te wisselen en organiseert op zaterdag 13 juli 2024 een dagvullend symposium. Er zijn drie vooraanstaande sprekers uit de academische wereld en na afloop van de voordrachten is er een forumdiscussie waarbij de deelnemers aan het symposium met de sprekers in discussie gaan.

Dagindeling - voorzitter Lambèr Royakkers

09:00 - 10:00

   

Inloop, registratie, koffie

10:00 - 10:15

Opening

10:15 - 11:15

Het morele kompas van kunstmatige intelligentie

Lambèr Royakkers

11:15 - 11:45

Pauze

11:45 - 12:45

Kunstmatige intelligentie – een sociaal disruptieve technologie

Julia Hermann

12:45 - 13:45

Lunch met broodjes

13:45 - 14:45

Kan intelligentie onbeheersbaar worden? 

Jan Broersen

14:45 - 15:15

Pauze

15:15 - 16:15

Forumdiscussie

o.l.v. Lambèr Roijakkers

16:15 - 16:30

Sluiting

Samenvattingen en sprekers

Lambèr Royakkers

Prof.dr. Lambèr Royakkers

Lambèr Royakkers: Het morele kompas van kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie (AI) transformeert onze wereld op ongekende wijze met de potentie om ons dagelijks leven radicaal te hervormen. Van zelfrijdende auto's die het concept van mobiliteit herdefiniëren tot slimme assistenten die onze huizen besturen, AI opent de deur naar een wereld vol mogelijkheden. Echter, met deze vooruitgang komen (nieuwe) ethische vraagstukken aan het licht. Hoe waarborgen we bijvoorbeeld onze menselijke waarden, zoals privacy, autonomie, en rechtvaardigheid, als AI-systemen meer en meer zelfstandig beslissingen nemen? Aan de hand van tal van voorbeelden worden de risico’s van AI in kaart gebracht en ook hoe AI ons kan helpen allerlei uitdagingen aan te gaan, maar dan wel met ethiek als kompas.

Lambèr Royakkers is hoogleraar Ethiek van de Digitale Samenleving aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daarnaast is hij voorzitter van diverse ethische adviescommissies voor Europese projecten. Hij studeerde wiskunde en wijsbegeerte en maatschappijwetenschappen aan de Technische Universiteit Eindhoven, en rechten aan de Universiteit van Tilburg. Hij promoveerde aan de Universiteit van Tilburg op een proefschrift over normenlogica. Na zijn studie specialiseerde hij zich in ethische vraagstukken op het gebied van technisch ontwerpen, met name op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie. Hij heeft tal van publicaties in wetenschappelijke tijdschriften op zijn naam staan en meer dan tien boeken geschreven, waaronder Ethics, Technology, and Engineering (2023) en Just Ordinary Robots (2015).

Julia Hermann

Dr. Julia Hermann

Julia Hermann: Kunstmatige intelligentie: een sociaal disruptieve technologie 

ChatGPT, Alexa, Apple Watch – wij komen kunstmatige intelligentie overal tegen. Slimme systemen vertellen ons hoe wij hebben geslapen, maken medische diagnoses, schrijven gedichten en beoordelen sollicitaties. Techniekfilosofen classificeren kunstmatige intelligentie als een sociaal disruptieve technologie, omdat ze niet alleen ons dagelijks leven verandert maar fundamentele vragen oproept en voor onzekerheid zorgt. Wat onderscheidt een mens van een intelligent systeem? Kan een machine creatief zijn? Is een door een computer gemaakte schilderij kunst? Mogen wij intelligente machines morele verantwoordelijkheid toeschrijven? Kun jij bevriend zijn met een robot? Aan de hand van voorbeelden laat ik zien hoe kunstmatige intelligentie onze fundamentele waardes en concepten ontwricht en ga ik er ook op in hoe individuen en maatschappijen hierop kunnen reageren.

Julia Hermann is universitair docent techniekfilosofie en -ethiek aan de Universiteit Twente. Daarnaast is zij lid van de management board van het onderzoeksprogramma Ethics of Socially Disruptive Technologies en vicevoorzitter van de Vereniging van Ethici in Nederland. Zij studeerde wijsbegeerte en politieke wetenschappen aan de Universiteit Heidelberg en promoveerde aan het Europees Universitair Instituut (Florence, Italië) op een proefschrift over morele rechtvaardiging. Julia heeft als onderzoeker en docent aan de Universiteiten Maastricht, Utrecht en Eindhoven gewerkt. Haar huidig onderzoek richt zich op sociaal disruptieve technologieën, techno-morele verandering en methodes voor transdisciplinair onderzoek. Zij heeft artikelen en hoofdstukken over o.a. morele vooruitgang, techno-morele revoluties en de kunstmatige baarmoeder geschreven en is auteur van het boek On Moral Certainty, Justification and Practice: A Wittgensteinian Perspective

Jan Broersen

Prof.dr. Jan Broersen

Jan Broersen: Kan intelligentie onbeheersbaar worden? 

Sinds ChatGPT de wereld verbaasde, valt niet meer te ontkennen dat kunstmatige intelligentie aan een indrukwekkende opmars bezig is. Algoritmes schrijven journalistieke artikelen, componeren liedjes, en helpen de overheid beslissingen nemen. Sommige experts wijzen al langer op de mogelijkheid van het optreden van een singulariteit: als computers zichzelf slimmer kunnen maken, dan moeten we wellicht rekening houden met een explosie van intelligentie. En het lijkt niet op voorhand zeker dat de AIs die hieruit voort zouden kunnen komen, het beste met ons voorhebben. Ik zal deze claims nader toelichten en van de broodnodige nuance voorzien. 

Jan Broersen is hoogleraar Logica en AI in de groep Theoretische Filosofie aan de Universiteit Utrecht. Met een achtergrond in de wiskunde en de informatica, is hij vooral geïnteresseerd in thema's op het raakvlak van de Geesteswetenschappen en de Exacte wetenschappen. Zijn onderzoek spitst zich met name toe op vraagstukken rond AI en ethiek, en meer in het algemeen de filosofie van AI. 

Aanmelden symposium

Klik hier om naar het aanmeldformulier te gaan

Commissie

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

test thema

Hier eventueel een stukje tekst en de foto op de achtergrond aanpassen

Wetenschap

Wetenschap

Foto's: @ van

Misschien nog een stukje tekst onder foto

Hier een stukje tekst over wetenschap.

Onderop de komende en evenementen eerder dit seizoen dynamisch geladen als eenmaal evenementen in Event Booking staan.Uitleg hoe dat moet voor Richard en Jos wordt in Support gezet.

Komende evenementen

Klik op de afbeelding voor meer informatie over de activiteit.

Eerder dit seizoen


Hier een foto galerij?

Commissie

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Naam

    functie

  • Naam

    functie

Lees verder

Lezingen

Altijd bijzonder, vaak verrassend

Lezingen AG Eindhoven

Lezingen AG Eindhoven

Iedere week, meestal op donderdagavond, is onze Meerlezaal gereserveerd voor een spreker die ingaat op wetenschappelijke, maatschappelijke, politieke of culturele ontwikkelingen. De AG-lezingen hebben tot ver buiten het AG een reputatie verworven.

De thema’s worden over het algemeen aangedragen door leden van het AG. Ook werkt het AG bij de organisatie van de lezingen samen met het Nederlands Klassiek Verbond (NKV, dat zich bezighoudt met de Grieks-Romeinse Oudheid, klassieke talen, archeologie en geschiedenis) en met het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ), dat de kennis en discussie over internationale vraagstukken en het Nederlands buitenlandbeleid wil bevorderen.

De sprekers zijn doorgaans wetenschappers of professionals met een interessant -  al dan niet wetenschappelijk - vakgebied. De lezingen zijn altijd inspirerend, ze zijn vaak verrassend en de gelegenheid om achteraf vragen te stellen leidt regelmatig tot boeiende en diepgaande discussies. In het lopende seizoen komen de volgende onderwerpen aan de orde: 

  • Wetenschap
  • Griekenen Romeinen
  • Literatuur en kunst
  • Gezondheidszorg
  • Eindhoven Brainport
  • Specials 
  • Sociale uitdagingen
  • Filosofie
  • Leefbaarheid
  • Buitenlandse zaken

AG-lezingen staan open voor leden en niet-leden. De prijs is (uitzonderingen daargelaten) tien euro. Leden krijgen vijf euro korting.

De lezingen duren doorgaans 45 minuten, gevolgd door een kwartier pauze en drie kwartier gelegenheid tot vragen en discussie. Uiteraard is er na afloop gelegenheid voor een drankje in onze bar.

Vooraf samen eten?

Voorafgaand aan een lezing is het mogelijk om bij het AG te eten. Wij nodigen een gastspreker altijd uit voor die gezamenlijke maaltijd. Of hij van die mogelijkheid gebruik maakt, is uiteraard aan hemzelf en dat is ons niet altijd van tevoren bekend. Maar wie voorafgaand aan een lezing wil mee-eten en wellicht de spreker wil ontmoeten, kan dat bij het aanmelden voor de lezing aangeven op het aanmeldingsformulier.

De thema's

Voor dit seizoen is een aantal zeer interessante lezingen voor u samengesteld rondom de volgende 10 thema's:

  • Wetenschap

    Lezingen over baanbrekend onderzoek met maatschappelijk impact.

     

    Lees verder

  • Sociale uitdagingen

    Mensen leven niet alleen, wij leven in een groep en iedereen draagt daarin een verantwoordelijkheid met bijbehorende taken.

    sociale-uitdagingen

  • Literatuur en kunst

    Dompel je onder in kunst in de brede zin des woords

    Lees verder

  • Specials

    AG lezingen over bijzondere onderwerpen…

    of door bijzondere sprekers of bijzonder actueel.

    Lees verder

  • Filosofie

    Wat is werkelijkheid? Wat is een goed leven? Wat is geluk? Heb ik een vrije wil?

    Lees verder

  • Leefomgeving

    De cyclus Leefomgeving bestaat uit een drietal lezingen.

    Lees verder

  • Buitenlandse zaken

    In de wereld doen zich spanningen voor. Dat is een open deur. Ze wekken wel vrees. Begrijpen van de aard van een conflict en wat de alternatieven zijn voor een oplossing, maakt dat zo’n spanning is te hanteren.

    Lees verder

  • Gezondheid

    Van genezen naar voorkómen in de medische wereld.
    In de medische wereld verandert het denken in rap tempo van genezen naar voorkómen van ziekte. 
    Welke zorg willen we en kunnen we dankzij nieuwe ontwikkelingen leveren en hoe creëren we zorg zonder ziekte?

    Lees verder

  • Grieken en Romeinen

    Grieken en Romeinen; beschavingen die vooraf gingen aan de onze in gebieden waar wij leven en waar wij veel aan te danken hebben.

    Lees verder

  • Eindhoven Brainport

    Brainport is nu ook een van de Mainports van Nederland geworden.
    Eindhoven en omgeving groeien economisch het hardst van Nederland.

    Lees verder

De eerstvolgende activiteiten

Klik op de foto of titel om meer informatie over de activiteit te zien.

Bekijk alle activiteiten

Organisatie en praktische informatie voor sprekers

De AG-lezingencyclus wordt samengesteld door de commissie AG-lezingen, aangevuld met geïnteresseerden. In het begin van het jaar brainstormt zij over boeiende thema’s en onderwerpen voor het nieuwe seizoen. Voor de commissie is het een jaarlijkse uitdaging om evenwicht te vinden tussen tussen wat we willen en wat realistisch haalbaar is.

Om in te spelen op de actualiteit of om een bijzondere spreker te kunnen verwelkomen die zich pas later in het seizoen aandient, wordt in de seizoensplanning ruimte opengelaten. Daarnaast zijn er ‘AG Specials’ ingepland die pas op een later moment worden ingevuld. Ook dat biedt ruimte voor verrassingen en/of de actualiteit.

Aantal toehoorders: variërend van 20 tot 100, afhankelijk van spreker en onderwerp.

De Meerlezaal van het AG beschikt over een beamer en geluidsinstallatie.

Commissie AG-lezingen

De commissie bestaat uit de volgende AG-leden: Jacques Aarts, Roel Aleva, Wilma van Beers, Henk de Graaf, Dries Schellekens, Harrie van den Tillaar en Richard de Groot.

AG-lid Bernard Grevink vertegenwoordigt het NGIZ en Martin Boerman het NKV.

Videoimpressie van het AG en haar activiteiten

Lees verder

Leefomgeving

Onze leefomgeving:
hoe ziet Nederland er over 100 jaar uit?

Leefomgeving

Leefomgeving

Foto: © Runa Hellinga

Onze leefomgeving verschraalt. Het aantal vlinders is sterk afgenomen.

Onze leefomgeving verandert in ras tempo. Het klimaat verandert, de biodiversiteit neemt af. Wat zijn de gevolgen en wat kunnen we eraan doen. Dat komt aan de orde in een drietal lezingen.

  • De gevolgen van de afname van de biodiversiteit voor de mens.
    De afname van de biodiversiteit blijkt niet alleen gevolgen te hebben voor de natuur, maar ook voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens. Staat onze toekomst op het spel?
  • Welke transities zijn noodzakelijk en welke zijn mogelijk?
    De snel veranderende leefomgeving noopt tot omvangrijke en ingrijpende transities op het gebied van energie, voedsel, grondstoffen. Maar ook van woon- en werkomgeving. Hoe ziet Nederland er over 100 jaar uit?
  • Biodiversiteit in de praktijk.
    Landschapsbeheerders moeten alles uit de kast halen om überhaupt nog natuur over te houden. Welke middelen hebben ze daarvoor en hoe doen ze dat? 

Komende evenementen

Eerder dit seizoen

Werkgroep Leefomgeving

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

Specials

Onverwachte onderwerpen die te boeiend zijn om te laten schieten

Specials

Specials

Foto: © ASML

AG-lezingen over bijzondere onderwerpen…

AG-Specials biedt ruimte aan lezingen die niet vooraf waren gepland. Bijzondere onderwerpen of een buitengewone spreker die zich plotseling aandient. Onverwachte onderwerpen die te boeiend zijn om te laten schieten. 

Vaak is pas kort tevoren bekend dat zo'n lezing er komt. Ze staan op de website, maar wilt u zeker weten dat u ze niet mist, abonneer u dan op onze nieuwsbrief. 

Foto: titelpagina van de Principia door Newton

Voor het eerst hebben we een set samenhangende lezingen over Natuurkunde voor hen die dat niet op school hebben gehad en dat toch alsnog willen weten. Voor het eerst een set samenhangende lezingen is dat ook niet een special? Wij denken van wel.

Deze bijeenkomsten geven inzicht in de belangrijkste natuurkundige verschijnselen zoals zwaartekracht, gassen, trillingen en golven, licht en de warmtehuishouding van uw woning. 

Bij ieder onderwerp worden deelnemers gestimuleerd de eigenschappen van een natuurkundig verschijnsel zelf te ontdekken. Na een korte introductie worden de cursisten uitgedaagd het onderwerp verder te verdiepen door vraagstelling en proefjes.

De serie van vier bijeenkomsten is een vervolg op de bijeenkomst over zwaartekracht tijdens het zomerprogramma 2024.

Gemist? Dat is geen probleem, alle bijeenkomsten zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. Dus grijp uw kans en mis deze in ieder geval niet!

De toegangsprijs per bijeenkomst is € 5,00 voor AG-leden en € 12,50 voor niet-leden.

Komende evenementen

Klik op de afbeelding voor meer informatie over de lezing.

Eerder dit seizoen

Werkgroep Specials

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

Gezondheid

Voorkomen beter dan genezen?

Gezondheid

Gezondheid

Foto: © Runa Hellinga

Operatiekamer

Van genezen naar voorkómen in de medische wereld.

De gezondheidszorg grijpt diep in ons leven in en verandert bovendien snel. Het denken in de medische wereld is de afgelopen jaren in rap tempo verschoven van genezen naar de vraag hoe je ziektes voorkomt enerzijds, terwijl anderzijds in de zorg zelf meer wordt nagedacht over het feit dat er ook zoiets bestaat als ‘onnodige zorg’.

Hierbij worden we geholpen door nieuwe ontwikkelingen die, meer dan ooit, worden geïnitieerd en onderzocht door wetenschappers vanuit de technische hoek. Big Data analyse en artificial intelligence kunnen hier als katalysator werken. 

Aangezien niet elk mens hetzelfde is (gender, ras, leeftijd, genetische eigenschappen) is 'zorg op maatnoodzakelijk en ook steeds vaker mogelijk.

Medicijnen zonder bijwerkingen. Hoe doen we dat? En medicijnen op maat ( ras, gender, leeftijd, genetische eigenschappen). Kan dat?

De westerse landen lijden onder welvaartsziekten. Obesitas is een bedreiging voor de volksgezondheid en heeft door zijn omvang een gevolg voor de maatschappij in termen van werkuitval en extra kosten. In een drieluik over obesitas zullen we méér te weten komen over deze volksziekte nummer 1.

Komende evenementen

Eerder dit seizoen

Commissie

gezondheidDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

Eindhoven Brainport

Brainport is nu ook een van de Mainports van Nederland geworden

Eindhoven Brainport

Eindhoven Brainport

Van alle regio’s in Nederland groeien Eindhoven en omgeving economisch het hardst. Brainport Eindhoven is daarmee ook een van de Mainports van Nederland geworden.

De gemeente verwacht dat er in de komende tien jaar 70 000 mensen extra in de regio Eindhoven nodig zijn om deze economische groei verder gestalte te kunnen geven. Dit vertaalt zich in 40000 woningen.

Dat kan niet zonder een duurzame en door de regio gedragen ondersteuning, bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw, scholen, medische zorg en passende infrastructuur voor de mobiliteit.

AG Lezingen organiseert een drieluik waarin we het licht laten schijnen op de ambities van de regio Eindhoven en Brainport, en hoe deze expansie vorm kan krijgen:

11 januari 2024 – Don Murphy – supervisor centrum van Eindhoven:

Hoe gaat Eindhoven deze groei van het aantal woningen aanpakken en wat zijn de achtergronden: bouwplannen, verdichtingsvisie van de binnenstad, infrastructuur, tijdslijn.

28 maart 2024 – spreker nog niet bekend:

In de tweede lezing ligt de nadruk op de gevolgen van deze geplande expansie voor bijvoorbeeld maatschappelijke en sociaaleconomische ontwikkelingen naast de infrastructuur, gezondheidszorg en educatie.

27 juni 2024 – spreker nog niet bekend:

In de derde lezing staat centraal wat deze groei betekent voor de regio en welke partijen een rol spelen bij het vormgeven van de toekomstplannen en het waarmaken van alle ambities: Brainport Eindhoven, BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij), MRE (Metropool Regio Eindhoven), de burgers, gemeenteraad en gemeentebestuur.

Komende evenementen

Klik op de afbeelding voor meer informatie over de activiteit.

Eerder dit seizoen

Werkgroep Eindhoven Brainport

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

Literatuur en kunst

Kunst, een behoefte van iedereen

Literatuur en kunst

Literatuur en kunst

Foto: © Walter Frehner

Sculptuur van een lezende man van de Zwitserse beeldhouwer Kurt Laurenz Metzler

Smaken verschillen, maar er zijn maar weinig mensen voor wie kunst – van  klassieke, moderne en lichte muziek tot literatuur, beeldende kunst, film of toneel – helemaal niets betekent. Soms besef je pas dat hoe belangrijk kunst en cultuur eigenlijk zijn voor ons leven en welzijn als de deuren van musea, theaters en filmhuizen gesloten zijn, zoals in coronatijd.

Kunst en cultuur spelen ook in het AG een belangrijke rol. De literaire en de kunstlezingen die we enkele malen per jaar organiseren, zijn daar een onderdeel van.

Komende evenementen

Klik op de afbeelding voor meer informatie over de activiteit.

Eerder dit seizoen

Werkgroep Literatuur en kunst

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

Internationale betrekkingen

Hier een builder template met dynamische velden.

Moet dat in de categorie Lezingen en niet in de categorie Internationale betrekkingen omdat het een algemeen pagina is van Internationale betrekkingen en niet het blog getoond moet worden.

Sociale uitdagingen

Wat zijn de uitgangspunten voor een leefbare samenleving?

Sociale uitdagingen

Sociale uitdagingen

Foto: © Runa Hellinga

Een leefbare maatschappij vraagt de nodige inspanningen

De mens is een mens door andere mensen, zei Nelson Mandela ooit. Zonder die anderen zijn we niets. Wij leven in een groep en daarin draagt iedereen verantwoordelijkheid met bijbehorende taken. Dat geldt ook voor ondernemingen en particuliere organisaties. Het is die samenwerking die leidt tot een leefbare maatschappij. 

Maar zo’n leefbare maatschappij vraagt de nodige inspanning. Op het gebied van duurzaamheid, van kennis en kunde, van zorg voor elkaar, verdraagzaamheid en sociale vaardigheden. Inspanningen die regelmatig botsen met de wensen en verlangens van individuen. Dat dat tot sociale uitdagingen leidt, zien we dagelijks om ons heen. Op basis van welke uitgangspunten richten we onze samenleving in en worden ondernemingen en organisaties bestuurd?

Komende evenementen

Klik op de afbeelding voor meer informatie over de activiteit.

Eerder dit seizoen

Werkgroep Sociale uitdagingen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder