Skip to main content

Vredesprocessen in Europa sinds de Verlichting

Politiek Historische Kring

Politiek Historische Kring

Stella Ghervas, Conquering Peace: From the Enlightenment to the European Union, Harvard University Press 2021

Wat is de PHK?
Doel van de PHK is om de huidige geopolitieke verhoudingen in een historische context te plaatsen en daardoor deze verhoudingen beter te begrijpen. Het gekozen middel is om aan de hand van geschiedkundige literatuur deze achtergrond te schetsen. Een lid van de kring geeft zijn of haar interpretatie van het deel van een boek dat bij een bijeenkomst aan de orde is en hierover volgt discussie. Veel leden treden zo op als inleiders op bijeenkomsten, maar er is ook ruimte voor toehoorders.

Mocht u interesse hebben stuur dan een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De PHK komt elke 2e woensdag van de maand bijeen. Vanaf 13 december 2023 zijn er twee bijeenkomsten:

  • Ochtend bijeenkomst van 11:00 -14:00 in het AG incl. een lunch. 
De enige kosten zijn die van de aanschaf van de te gebruiken boeken en de kosten van een eenvoudige lunch.
  • Een avondbijeenkomst van 20:00 – 22;00 uiteraard zonder lunch maar wel de kosten van een aan te schaffen boek.

De programma’s en sprekers van beide bijeenkomsten zijn dit seizoen aan elkaar gelijk. Alleen de avondbijeenkomst staat open voor nieuwe aanmeldingen, de ochtendbijeenkomst zit vol.

Vorige jaren zijn aan de orde geweest Turkije, het Midden-Oosten, de Balkan, de Koude Oorlog, China, de VS, India en Iran, Oekraïne en Rusland.
 

Programma 2023/2024
Dit jaar bestuderen we enkele episoden in de Europese geschiedenis waarin over vrede werd onderhandeld na een periode van oorlog. Dit onderwerp is actueel omdat ook de oorlog in Oekraïne eens zal eindigen waarna een nieuw vredesproces op gang zal moeten komen.

In het programma 2023/2024 concentreren we ons op de vredesprocessen na vijf oorlogen waarin een land in Europa een groot deel van Europa probeerde te overheersen:

  • Spaanse successieoorlog (1701-1714), waarin Lodewijk XIV probeerde ook macht over Spanje te krijgen, om daarmee Frankrijk verreweg het machtigste land in Europa te maken
  • Napoleontische oorlogen waarin Frankrijk hegemonie over Europa nastreefde
  • Eerste en Tweede Wereldoorlogen waarin Duitsland hetzelfde deed
  • Koude oorlog, die eindigde met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie waarmee ook de bezetting door de Sovjet-Unie van veel landen in Centraal-Europa eindigde

In deze vredesprocessen kwam er grosso modo steeds meer samenwerking tussen landen in Europa om een bestendige vrede te bereiken.

De PHK-cyclus 2023/2024 bestaat uit 8 bijeenkomsten, één voor elk van deze vijf vredesprocessen, met daaraan toegevoegd bijeenkomsten over het volgende:

  • Een inleiding over de uitgangspositie in Europa voor 1700, waarin een belangrijke rol speelt de vrede van Westfalen 1648 na de dertig-jarige oorlog en de tachtig-jarige oorlog
  • Een overzicht over Duitsland tijdens het interbellum, de Weimar-republiek
  • Een slotdiscussie over de vraag wat de geschiedenis van vredesprocessen in Europa betekent voor heden en toekomst

Voor de bijeenkomsten over de genoemde vijf vredesprocessen gebruiken we het volgende boek:

Stella Ghervas, Conquering Peace: From the Enlightenment to the European Union, Harvard University Press 2021

Eerder dit seizoen