Skip to main content

🟨 Filosofiegroep Pouwel Slurink Inleiding I-PS

Pouwel Slurink

Code I- PS, maximaal 16 deelnemers

Maandagavond of woensdagavonden, 20.00 uur

2023: 1. ma 20 nov, 2. wo 6 dec, 3. ma 18 dec
2024: 4
. ma 3 jan, 5. ma 15 jan, 6. ma 18 maart,
           7. wo 3 april, 8. ma 15 april, wo 1 mei reserve

Kosten voor deelname € 80,- voor AG-leden, € 150 voor niet-leden.

Wilt u graag kennis maken met filosofie en u heeft daar nog weinig ervaring mee, dan helpt deze cursus u daarbij op weg. U maakt met behulp van acht interessante thema’s kennis met enkele grote vragen van de filosofie. Deze thema’s spelen nog steeds in de huidige filosofie een belangrijke rol. Het helpt u ook onze tijd beter te leren begrijpen. 

Al heel lang proberen mensen orde aan te brengen in hun gedachten. Wat is dit voor een wereld? Waaruit bestaat alles, waar komt alles vandaan?
Steeds meer speelt de vraag of kennis eigenlijk wel mogelijk is in een veranderlijke wereld. En hebben we dan misschien toch een geloof of een ander absoluut fundament nodig om de moraal te funderen? Maar welk geloof of welk fundament? Dat leidde natuurlijk tot verschillende scholen, zo niet kerken… 

Uiteindelijk moet elke generatie en zelfs elk mens weer opnieuw beginnen met vragen stellen, rondkijken, ervaren, afleiden, puzzelen… 

In deze cursus gaan we terug naar de grote vragen die de geschiedenis van de Westerse filosofie hebben geïnspireerd. Hoe probeerden filosofen ze op te lossen en wat kunnen we daar mee? Hoe kwam het dat filosofen bij het oplossen van vragen met nieuwe vooronderstellingen kwamen die volgens anderen weer niet konden kloppen? Kan zo’n discussie ooit vooruitgaan boeken of blijft het steken in eindeloze welles-nietes debatten? Hoe kunnen we nu die grote vragen beantwoorden? 

Het is de bedoeling om informatie en discussie af te wisselen. Steeds gaan we terug naar de discussies uit de geschiedenis van de filosofie (flashbacks) en kijken we of er mogelijkheden zijn om verder te komen (discussie). Steeds kijken we naar relevante stukjes van de puzzel en proberen we ze aan elkaar te leggen.

 

Thema van de bijeenkomsten

  1. Waaruit bestaat en ontstaat alles?
  2. Wat is (echte) kennis en wetenschap? H2-3
  3. Bestaat er een vrije wil? H6 
  4. Hoe verschillen mensen van (andere) dieren? 
  5. Wat is bewustzijn? H4
  6. Wat is goed en slecht en waar komt de moraal überhaupt vandaan? H7-8
  7. Wat is de beste staatsvorm? 
  8. Hoe moet de mensheid verder? H9

 

Literatuur: De verwijzingen naar hoofdstukken (H) zijn naar De grote vragen van Donald Palmer (Het Spectrum, 2001). Dit boek is niet verplicht. We kijken nog naar het beste materiaal, deels in de vorm van Wikipedia-artikelen. Elke keer wordt een inleiding gegeven die later als elektronische Hand-out wordt rondgestuurd. 

Pouwel Slurink studeerde af in de ethiek en promoveerde in de wetenschapsfilosofie in Nijmegen. Hij gaf les aan diverse universiteiten en voor diverse instellingen. Hij schreef veel artikelen en recensies en het boek Aap zoekt zin, Waarom wij bewustzijn, vrije wil, cultuur en religie hebben (2014). Online: https://pouwelslurink.academia.edu/   en   https://pouwelslurink.wordpress.com/.

 

Voorwaarden inschrijving

1. De inschrijving start op zaterdag 30 september en sluit op 15 november.

2. Proces
U kunt de informatie bekijken en inschrijven voor dit thema. U kunt zich inschrijven door het aanklikken van de duidelijk aangegeven knop. U wordt dan direct naar het AG-reserveringssysteem geleid. Volg gewoon de aanwijzingen.

3. Wachtlijst
Het zou kunnen dat de groep al is volgeboekt. U wordt dan gevraagd of u op de wachtlijst geplaatst wilt worden. U hoeft daarvoor niet te betalen.
Personen op de wachtlijst vullen alsnog openvallende plaatsen in. Bij grote belangstelling plannen wij een nieuwe cursus in het nieuwe jaar.

4. Registratie vindt plaats in volgorde van inschrijving. AG-leden hebben daarbij voorrang tot 1 november

5. Weinig inschrijvingen.
Bij te weinig inschrijvingen vervalt de cursus en wordt het cursusbedrag teruggestort.

6. Bevestiging krijgt u voor 17 november. U wordt dan op de hoogte gebracht van het al of niet doorgaan van de introductiegroep.

7. Kosten
Er zijn twee categorieën van inschrijvers: AG-leden en niet-leden. Studenten die in het bezit van een collegekaart zijn, vallen onder de categorie ‘niet-leden, met recht op korting’ en moeten zich als zodanig inschrijven. Zij betalen dan hetzelfde als AG-leden.
De kosten voor deelname aan een groep bedraagt € 80,00 voor AG-leden en € 150,00 voor niet-leden

8. Complicaties, Mochten er door omstandigheden lessen uitvallen dan worden ze later ingehaald. Deze cursus wordt niet online gegeven.

9. Betalen gaat bij voorkeur via IDEAL binnen het reserveringssysteem.
iDeal: let goed op de aanwijzingen van het systeem.
Bij rechtstreeks overboeken naar rekening: NL23 ABNA 0512 653 003   t.n.v. Academisch Genootschap, vergeet niet om uw eigen naam en de code van de groep aan te geven.

Ondervindt u problemen bij het inschrijven, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

AG-filosofiecommissie

 

Evenement-informatie

Startdatum 20-11-2023 - 20:00
Einddatum 20-11-2023 - 22:30
Sluitingsdatum 15-11-2023 - 23:55
Max. deelnemers 16
Aantal beschikbare plaatsen 6
Prijs per persoon € 80,00 voor AG-leden en studenten met collegekaart -- € 150,00 voor belangstellenden.

Ticket-informatie

Tickettype Prijs Aantal beschikbare plaatsen
Ik ben AG-lid €80,00 4
Ik ben geen lid €150,00 2

Inschrijven is niet meer mogelijk