Skip to main content

AG-lezing: Is Eindhoven klaar voor de schaalsprong?

Joost Schrijnen

Over de lezing 

In het AG-drieluik over de groei-ambities van de regio Eindhoven en Brainport komt ditmaal stedenbouwkundige Joost Schrijnen aan het woord. Schrijnen, die als verkenner het draagvlak voor de toekomst van Rotterdam the Hague Airport onderzocht, gaat in op de condities die nodig zijn voor een succesvolle ontwikkeling van Eindhoven op het gebied van stadsontwikkeling.        

Eindhoven verwacht dat er in de komende tien jaar 70000 mensen extra in de regio Eindhoven nodig zijn om deze economische groei verder gestalte te kunnen geven. Dit vertaalt zich in 40000 woningen. Dat kan niet zonder een duurzame en door de regio gedragen ondersteuning, bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw, cultuur, scholen, medische zorg en passende infrastructuur voor de mobiliteit. Dit wordt schaalsprong genoemd. 

Eindhoven en de regio genieten tegenwoordig wereldwijde bekendheid om twee redenen: design en hightech maakindustrie. Het Philips-DNA dat Eindhoven vormde, was een vruchtbare voedingsbodem voor de creatieve sector die ervoor heeft gezorgd dat Eindhoven uitgroeide tot toonaangevende designstad. Gelijktijdig explodeerde, mede dankzij datzelfde DNA, een hightech deeptech maakindustrie van wereldfaam, maar daarnaast ook met enorme impact voor lokale industriële bedrijven en toeleveranciers. En dat allemaal in een stad van aan elkaar gegroeide dorpen die net zo goed het DNA bepalen. 

Hoe combineer je al die zaken en is Eindhoven klaar voor de schaalsprong waar de stad voor staat?

 

Over de spreker

Joost Schrijnen (1947) is stedenbouwkundige, afgestudeerd aan de TU Delft 1973. Schrijnen was onder andere programma directeur voor de Zuidwestelijke Delta in het kader van het Deltaprogramma en directeur Structuurvisie Almere 2030, directeur Ruimte en Mobiliteit bij de provincie Zuid Holland en lid van de directie van de Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting Rotterdam. 

Hij is emeritus hoogleraar Stedenbouwkundig ontwerpen Stad en Regio en praktijk hoogleraar Strategie en Planning aan de faculteit Bouwkunde TU Delft. 

Het kan zijn dat u problemen ervaart bij de reservering en betaling of dat u geen bevestiging van die reservering ontvangt. Kom gewoon naar de zaal en daar wordt het opgelost of stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als onderwerp: ik kom. Bij de ingang kunt u met PIN betalen.

Evenement-informatie

Startdatum 28-03-2024 - 20:00
Einddatum 28-03-2024 - 22:00
Sluitingsdatum 28-03-2024 - 19:55
Max. deelnemers 70
Aantal beschikbare plaatsen 15
Prijs per persoon € 10 voor niet-leden; AG-leden en kennismakers € 5
Locatie Meerlezaal

Inschrijven is niet meer mogelijk