Skip to main content

AG Nieuws

Alle leeftijden op de vloer bij workshop Caraïbisch dansen

28 februari 2024

"Echt een leuk initiatief, wat mij betreft zouden we vaker dansen mogen organiseren op het AG"

Runa Hellinga
Vier stappen naar rechts en vier stappen naar links. De basispas van de bachata, de eerste dans van de vijf workshops Caraïbische dansen die AG-lid Randy Marques dit voorjaar voor AG-leden organiseert, is eenvoudig. En met de aanwijzing ‘schouders stilhouden, dan gaan de heupen vanzelf bewegen’ krijgen zelfs de oudste deelnemers schwung in de benen.

Minder eenvoudig blijkt het voor sommigen om je als vrouw te laten leiden, wel een voorwaarde voor een parendans als de bachata. Degenen die ooit op stijldansen zaten, hebben er duidelijk minder moeite mee, maar dat op één man na alle deelnemers vrouw zijn, helpt niet altijd. Soms is er even verwarring: ‘Was jij nou de vrouw of ik?’
De workshops zijn voortgekomen uit een presentatie van moderne Caraïbische muziek die Randy in september gaf in het kader van de Muziekcaleidoscoop, waar AG-leden vertellen over hun muzikale passies. Hij vertelde zo enthousiast over de muziek uit de regio waar hij waar hij geboren is (hij groeide op op Curaçao), dat meerdere mensen hem vroegen of hij niet een keer dansles aan AG-ers wilde geven.
Randy, die als IT-consultant les gaf aan universiteiten en hogescholen, noemt dansen zijn lust en zijn leven. Die liefde stopt niet bij Caraïbische dansen. Hij danste dertien jaar ballet en zes jaar Argentijnse tango’s en hij liep stage in Senegal bij een lid van het Ballet National du Sénégal. Inmiddels danst hij al meer dan dertig jaar salsa, merengue en andere Caraïbische dansen en hij heeft als gastdocent dansworkshops gegeven Nederland, België, Aruba Curaçao, en Duitsland, in Marrakesh en zelfs een keer op een cruiseschip.
Hij weet het belang van goed leiden en goed volgen dan ook helder uit te leggen: zonder dat loopt een draai op niets uit en is paardansen feitelijk onmogelijk. En samen met danspartner Kim Huizinga demonstreert hij hoe je dat doet. Tussendoor besteedt hij aandacht aan de geschiedenis van de bachata, een dans die ontstond in de Dominicaanse Republiek en gedanst wordt op muziek die vaak maatschappijkritisch is of over tragische liefdes gaat.
En hij vertelt wat over dansetiquette, een onderwerp dat volgens hem veel te vaak verwaarloosd wordt. Eigenlijk hoor je iedere dans van partner te wisselen en voordat je nee zegt als iemand je vraagt, moet je wel een héle goede reden hebben, want dat is natuurlijk ontzettend kwetsend.
“Echt een leuk initiatief”, zegt Jacqueline Stout, die de workshop samen met haar man volgt. Ze heeft vroeger veel gedanst, maar deze Caraïbische dansen zijn weer iets heel anders. “En samen dansen is zo leuk, het verbindt echt.” Dat is te zien: de sfeer deze avond is goed, er wordt veel gelachen, iedereen, van vijftig tot tachtig, danst met elkaar en er wordt geconcentreerd geoefend. “Wat mij betreft zouden we best vaker dansen op het AG mogen organiseren”, zegt Jacqueline.

Geïnteresseerd? Op de tweede salsa-avond na, waarvoor je Salsa 1 moet hebben gedaan, is iedere workshop los te bezoeken. De dansavonden zijn alleen toegankelijk voor AG-leden en kennismakers. Aanmelden voor de workshops kan hier.